Situacija sa voćem loša

Rod voća u Republici Srpskoj prepolovljen, neke sorte nisu ni rodile

20.05.2024. 08:29 / Izvor: Akta.ba
voće

Za voćarsku proizvodnju u Republici Srpskoj ova godina će biti jedna od težih.

Za voćarsku proizvodnju u Republici Srpskoj ova godina će biti jedna od težih, jer su loše vremenske prilike dovele do toga da pojedine vrste voća nemaju na svojim zasadima čak nijedan plod.

Naime, kako je rekao Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, situacija sa voćem je jako loša i od gotovo svih vrsta očekuju dosta niži rod.

"Trešnje su ove godine baš podbacile, možda i više od 50 odsto nego ranijih godina. Neke sorte čak nisu ni rodile u nekim dijelovima Republike Srpske", kazao je Dojčinović za "Nezavisne novine" i istakao da je situacija i što se tiče višanja skoro pa ista.

Kako je rekao, ono što proizvođačima ovog voća predstavlja problem je i cijena, koja je kod njih 3,5 KM po kilogramu, dok se u marketima i tržnim centrima prodaje po 10 KM.

"Što se tiče šljiva, situacija je šarolika, pa su u nekim područjima rodile, a u nekim nisu, ali u prosjeku će ih biti manje", kazao je Dojčinović.

Ističe da je i kruška dosta podbacila, a posebno, kako ističe Dojčinović, posljednjih dana kruške su dosta plodova odbacile.

"Imaćemo situaciju da u nekim dijelovima Republike Srpske neće biti nijednog ploda i sigurno je da će rod kruške ove godine biti manji, ali još je uvijek rano reći za koliko će to procenata biti", kazao je Dojčinović.

Kako je rekao, kada je u pitanju jabuka, koje voćari imaju najviše u zasadima, prinos će sigurno biti manji i do 60 odsto, jer imaju zasada koji nemaju nijedan plod.

Dodao je da su sadašnje cijene voća jako visoke i da se nada da će voćari sigurno za 20 dana imati ponude ranog voća, te ističe da ne očekuje da će cijene domaćeg voća u RS biti previsoke.

"Mi se nadamo da će cijene našeg voća biti niže, jer će biti veća ponuda", kazao je Dojčinović za "Nezavisne novine".

Darko Milošević, šljivar sa Majevice i predsjednik Upravnog odbora Udruženja voćara RS, kazao je za "Nezavisne novine" da će u ovoj regiji prinosi biti niži nego ranijih godina.

"Pojedine sorte šljive neće imati ploda, s obzirom na to da je u periodu cvatanja i oplodnje došlo do odbacivanja plodova, tako da čačanske rane nećemo imati uopšte", kazao je Milošević i dodao da su ostale sorte šljiva u solidnom stanju.

Ističe da se ove godine očekuje prosječna godina što se šljivarstva tiče.

Kako je rekao, voćari iz ovog kraja RS su uglavnom orijentisani na izvoz na zapadnoevropsko tržište.

Pojasnio je da što se tiče roda kruške i jabuke, takođe očekuju niže prinose.

"Budući da se klima promijenila, ali i sami uslovi za proizvodnju, ovo bi trebalo da bude prosječna godina, sa manjim prinosima", zaključio je Milošević za "Nezavisne novine".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti