Potrebno jačanje vladavine prava

Blagovčanin: Nemoguće očekivati snažniji ekonomski razvoj sa sistemskom korupcijom

21.05.2024. 09:25 / Izvor: Fena
BiH

Foto: Fena (H.S.)

Po njegovim riječima, ono što bi trebalo svakako biti prioritet u smislu jačanja vladavine prava, jeste reformisanje pravosuđa.

Korupcija odnosno odsustvo vladavine prava predstavlja ključni problem zemalja zapadnog Balkana, ocijenio je u razgovoru za Fenu predsjednik Upravnog odbora Transparency International BiH Srđan Blagovčanin, koji učestvuje u radu Ekonomskog foruma jugoistočne Evrope koji se održava u američkom Kongresu, a čiji su organizatori Transatlantska mreža lidera i Evropski centar Atlantskog vijeća iz Vašingtona.

Blagovčanin ukazuje da je nemoguće očekivati snažniji ekonomski razvoj sa sistemskom korupcijom koja je i dalje prisutna i drži ove zemlje prikovane za dno po svim razvojnim pokazateljima.

"Posljedice snažnog prisustva političke korupcije u regiji svakako direktno utiču na sve izraženije narušavanje političke stabilnosti kako unutar zemalja tako i između njih. Bosna i Hercegovina je upravo dobar primjer za to. Ono što je takodje važno naglasiti da korupcija snažno utiče sve izraženiji demokratski deficit u regiji. Bosna i Hercegovina u tom smislu nažalost svakako prednjači, to se prije svega odnosi na uvođenje otvoreno represivnih zakonskih rješenja u Republici Srpskoj, koja ograničavaju slobodu govora, mišljenja i udruživanja. Na takav način praktično imamo jednu crnu rupu u regiji zapadnog Balkana bez elementarnih ljudskih prava i sloboda", upozorio je.

Po njegovim riječima, ono što bi trebalo svakako biti prioritet u smislu jačanja vladavine prava, jeste reformisanje pravosuđa.

"I u tom smislu BiH ukupno gledajući predstavlja crnu rupu. Problem gotovo potpune kontrole političkih partija i organizovanog kriminala nad pravosuđem ne može se rješiti finigiranjem reforme pravosuđa, što već predugo gledamo. Rješenje za potpuno devastirano pravosuđe može biti samo radikalno raskidanje sa dosadašnjim praksama, a to prije svega podrazumijeva proces vettinga – odnosno sistematke provjere svih nosilaca pravosudnih funkcija u smislu njihove imovine, njihovih veza sa organizovanim kriminalom i ukupnog ostvarenog učinka u obavljanju funkcije", smatra Blagovčanin.

Na kraju kaže da je jako važno osigurati prioritiziranje borbe protiv korupcije i jačanja vladavine prave kao i kontinuiranu i još snažniju podršku Sjedinjenih Država i Evropske unije reformama u regiji zapadnog Balkana.

"Vidjeli smo da je i do sada ostvareni napredak u jačanju vladavine prava zapravo proizilazio kao rezultat podrške partnera iz SAD i EU", zaključio je Blagovčanin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti