Reakcija na dezinformacije

RMU "Abid Lolić" umjesto dogovora o isplati zapljenjena vitalna sredstva i blokiran račun

22.05.2024. 09:44 / Izvor: Akta.ba
RMU

Foto: RMU Abid Lolić, Vitez.info

Iz rudnika "Abid Lolić" Bila Travnik reagovali na istupe ministra privrede SBK.

Nakon što je na nekoliko web portala i sredstava informisanja plasirana, prema riječima predstavnika RMU "Abid Lolić", netačna informacija, kojom je ministar privrede u Vladi SBK/KSB, Sedžad Milanović, izjavio da je Vlada Kantona Središnja Bosna dogovorila sukcesivnu isplatu po osnovu naknade za koncesiju za eksploataciju mrkog ugljena, stigla je reakcija od strane RMU "Abid Lolić".

Naime, kako je izjavio ministar gospodarstva/privrede SBK/KSB Sedžad Milanović, rudnik će u nekoliko godinama u ratama isplatiti oko 450,000 KM duga općini i SBK/KSB.

"Mi smo donijeli odluku o reprogramu duga iz sporazuma s rudnikom mrkog uglja "Abid Lolić", vezano za naknadu koncesije koju taj rudnik ima i obavezama prema našem Zakonu o koncesijama prema Kantonu i prema Općini Travnik. Na taj način smo omogućili rudniku da u narednom razdoblju sukcesivnim isplatama rata, ne opterećujući svoje poslovanje, izmiruje svoje obaveze prema Vladi i Općini. Taj dug iznosi oko 450.000 KM. S rudnikom smo dogovorili da se u narednih nekoliko godina vrši sukcesivna isplata duga", rekao je Milanović.

Sedžad Milanović, Foto: Fena

Iz ovog Rudnika smatraju da javnost treba biti upoznata sa stvarnim činjenicama.

"Smatramo potrebnim radi tačnog informisanja javnosti, izjaviti demant na navedenu izjavu ministra privrede, Sedžada Milanovića, jer stvarna je istina je drugačija, a to je da je : prinudnom naplatom koncesione naknade po nekom ranijem Sporazumu o načinu izmirenja obaveza broj: 05-11-5935/21 od 19.08.2021.godine i broj: 5526/21 od 19.08.2021.godine, iznos 736.121,47KM, koji nije od avgusta 2021. do aprila 2024.godine, aktiviran, nego tek 19.04.2024.godine, putem mjenica, za koje u SBK/KSB Travnik - ministarstvo privrede daje nalog za ministarstvo financija, da sa transakcijskog računa RMU "Abid Lolić" d.o.o. Travnik-Bila, izvrši zapljena novčanih sredstava, blokira glavni račun / izvrši prebacivanje na račun Kantona SBK/KSB, svih pristiglih novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 410.836,91KM sa danom 24,04.2024,godine.", navode u saopćenju.

Po saznanju blokade glavnog računa kod Intesa SanPaolo banke, na dan 19.04,2024.godine Rudnik je, kako navode, hitno reagirao prema ministru privrede i na znanje prema Premijeru Vlade SBK /KSB, Lendo Tahiru, sa zahtjevom/molbom za deblokadu transakcijskog računa i povlačenje ovjerenih i datih bjanko mjenica puštenih od strane Intesa Sanpaolo banke kod koje ovaj Rudnik mrkog uglja ima glavni račun, radi vraćanja sredstava na račun Rudnika, i potpis novog sporazuma o izmirenju duga.

Navode da se radi o prethodnom usmenom dogovoru sa resornim ministrom privrede od 19.04.2024.godine i prijedloga novog sporazuma na iznos od 543.986,99 KM na 3 godine ili 36 mjeseci.

Foto: Federalna.ba

Kada su novčana sredstva zaplijenjena, navode da je ponovo prema ministru privrede u Vladi SBK/KSB upućen Prijedlog za potpis novog sporazuma o izmirenju ostatka duga po osnovu Koncesije sa RMU "Abid Lolić" za preostali dug od 133.150,08 KM.

Tek dana 15.05.2024.godine, kako navode, dolazi do potpisa ovog sporazuma od strane ministra privrede na iznos od 133.150,08KM na 12 rata ili 1 godinu.

"Znači, novčana sredstva ni na više apela, pismeno i usmeno iz rudnika, nisu vraćena, nego su u iznosu od 410.836,91 KM prisilno skinuta na račun SBK/KSB, te doveli ovo preduzeće u veoma složenu i tešku situaciju posebno sada tokom ljetnog perioda. Navedeno veoma utiče i na motivaciju 288 radnika i njihovih porodica koji žive od onog što zarade od uglja u ovom Rudniku, a tu su i određena pravna i fizička lica koja se vežu za poslovanje ovog Rudnika. Rudnik je značajan snabdjevač i javnih toplana (kao firme UNIS-ENERGETIKA, i TE Kakanj i ostalog stanovništva u ovom regionu a posebnu pažnju i važnost sada ima nakon dešavanja sa Rudnikom Zenica), pa smo molili da gore navedeni ispostuju naš realan zahtjev, ali do toga nije došlo.", navode u demantiju iz ovog Rudnika.

Kažu da je ukazano između ostalog, da u Rudnik mrkog uglja "Abid Lolić" d.o.o. Travnik-Bila, u protekle dvije godine nije bilo razvoja i ulaganja u jami Rudnika, nego prestrukturiranje i reorganizacija, koja je vodila samo smanjenju radne snage, a posebno u jami, što je vodilo ka zatvaranju rudnika.

"Naravno to je i dovelo rudnik, u složenu situaciju u kojoj u narednih 4-5 mjeseci mora da se raditi na izradi glavnih transportno-ventilacionih hodnika u jami te pripremi za eksploataciju uglja koja se planirala od avgusta/septembra 2024.godine i da se poveća od tada obim proizvodnje i prihoda.", navode.

Dio demantija, Akta.ba

Novčana sredstva koja je zaplijenio kanton SBK/KSB od 410.836,91KM su, kažu, trebala da osiguraju dio repromaterijala za investicije, el. energije, gorivo, dio usluga, primanja radnika, PDV, za osiguranje kopanja uglja i prihod Rudniku.

"Istina je potpuno drugačija od one koju navodi ministar privrede u Vladi SBK/KSB jer je rudnik njegovim postupkom, doveden u veoma složenu situaciju, ugroženo je poslovanje, usporavaju se planirani investicioni rudarski jamski radovi, blokira se nabavka repromaterijala, plaćanje el. energije i goriva, PDV-a, kao i isplata dijela primanja radnicima, uglavnom većinskih radnika Biljanske doline Općine Travnik.", navode.

Uposleni u ovom rudniku, su kažu, ne samo "zgroženi" nego i "vidno razočarani" sa takvim pristupom i obmanjivanjem javnosti ministra privrede u Vladi SBK/KSB Travnik i onih medija koji prenose izjave i vijesti, a nisu provjerili niti se potrudili da provjere tačnost takvih informacija ili dezinformacija i kod druge strane.

"Zašto je tako ministar privrede u Vladi SBK/KSB, postupio, on vjerovatno sam zna.", zaključuju iz RMU "Abid Lolić" d.o.o. Travnik – Bila i pozivaju na rješenje složene i teške situacije koja im ugrožava buduće poslovanje.

PREUZMI DOKUMENT:
Informacija za prinudnu naplatu po koncesiji - RMU Abid Lolić Bila

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti