Okerić posjetio Univerzitet SSST

Svaka marka uložena u obrazovanje je investicija koja će se višestuko vratiti

22.05.2024. 09:26 / Izvor: Akta.ba
okerić ssst
OTVORI GALERIJU

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić posjetio je jučer Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology (SSST).

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić posjetio je jučer Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology (SSST) i tom prilikom održao sastanak s akademikom Ejupom Ganićem i direktorom ureda za međunarodnu saradnju i projekte Edisom Arifagićem.

Akademik Ganić je, ovom prilikom, predstavio Univerzitet SSST, ističući svjetske metode i prakse koje primjenjuju, naučnoistraživački potencijal, a razmatrane su i brojne ideje i projekti na kojima bi ovaj univerzitet i institucije Kantona Sarajevo mogle zajednički djelovati.

U tom kontekstu, značajnom je istaknuta inicijativa predsjedavajućeg Okerića za osnivanjem Ureda Vlade KS za dijasporu. Kako je objasnio predsjedavajući Skupštine KS, u toku je kapacitiranje Ureda ljudskim resursima, a kada počne s radom, prve aktivnosti bit će vezane upravo za obrazovanje. Naime, kako je objasnio, namjera je uložiti maksimalne napore kako bi djeca i mladi u dijaspori unaprijedili svoje znanje iz Bosanskog jezika, kulture i historije Bosne i Hercegovine.

okerić ssst

U tom pogledu, kako je zaključeno, SSST bi mogao biti od velike pomoći, s obzirom na to da ima raširenu mrežu studenata u cijelom svijetu, takozvanih SSST ambasadora, koji mogu mnogo doprinijeti u promociji Sarajeva kao destinacije, ali i drugim vidovima povezivanja dijaspore s matičnom domovinom.

Govoreći o radu i rezultatima Skupštine KS, predsjedavajući Okerić je objasnio da je KS u prethodnih nekoliko godina uspio homogenizirati rad zakonodavne i izvršne vlasti, u cilju vraćanja prava građanim Kantona Sarajevo te unaprijeđenje ambijenta života u Kantonu Sarajevo. Svaka marka izdvojena za pronatalitetne politike, jačanje odgojnog i obrazovnog sistema je investicija koja će se višestruko vratiti.

On je prilikom posjete imao priliku posjetiti laboratorije Medicinskog, Stomatološkog i Farmaceutskog fakulteta Univerziteta SSST, kao i polikliniku Unimed koja djeluje u okviru SSST-a. Također, obišao je moderno opremljene učionice, biblioteku, IT centar kapacitirane opremom posljednje generacije koja se koristi za rad sa studentima i pacijentima poliklinike.

Oduševljen uslovima koji su osigurani za studente, pohvalio je rad SSST-a i naglasio da će Kanon Sarajevo pružiti svaku vrstu podrške u njihovoj misiji školovanja vrhunskih stručnjaka u raznih oblastima, koji su budućnost naše domovine.

Sastanak je zaključen uz razmjenu kontakata i napomenu predsjedavajućeg Okerića da je Univerzitet SSST brend kojem su vrata Kantona Sarajevo uvijek otvorena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti