Smanjenje diskriminatorne prakse

U Konjicu osnovana "Inicijativa za poštivanje ženskih ljudskih prava na tržištu rada"

22.05.2024. 13:42 / Izvor: interview.ba
inicijativa

Cilj inicijative je uspostavljanje saradnje s bh. privrednim subjektima kako bi se postiglo smanjenje diskriminatorne prakse preduzeća pri zapošljavanju.

U Konjicu je održan osnivački sastanak "Inicijative za poštivanje ženskih ljudskih prava na tržištu rada", aktivnosti koja je dio projekta "Međusektorsko partnerstvo za ljudska prava na tržištu rada".

Riječ je o projektu koji implementira Fondacija INFOHOUSE iz Sarajeva u saradnji s Fondacijom "Lara" iz Bijeljine, uz finansijsku podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali/e predstavnici/ice istaknutih bh. organizacija civilnog društva, sindikata i privrednih komora iz Bosne i Hercegovine, a govorilo se o ljudskim pravima na tržištu rada, s posebnim osvrtom na prava žena.

"Nažalost, posebno u manjim sredinama, žena biva osuđena kada se požali na neku vrstu uznemiravanja na radnom mjestu. Zbog nepovjerenja u sistem se žene vrlo često ne odluče da rade na zaštiti svojih prava", rekao je Goran Stanković, predstavnik Saveza sindikata Republike Srpske na sastanaku.

Cilj inicijative je, između ostalog, uspostavljanje saradnje s bh. privrednim subjektima kako bi se postiglo smanjenje diskriminatorne prakse preduzeća pri zapošljavanju.

"Privrednici i zaposlenici nisu dovoljno informisani o ovoj temi. Ova tema bi trebala da se proširi na period srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja, pa i na područje porodice. Mislim da je ključno da se djeca u nekom ranijem uzrastu nauče šta je primjereno, a šta nije", kazala je Nevenka Jevrić, predstavnica Privredne komore Brčko distrikta.

Naredni koraci, kada je o Inicijativi riječ, podrazumijevaju izgradnju kapaciteta kao i proces zagovaranja kako bi se ova tema stavila visoko na medijski i javni dnevni red, te kako bi se zainteresovali građani i građanke za ova pitanja.

Sve to kako vlasti ne bi mogle zanemariti ili odgoditi potrebno političko djelovanje.

U projekat je, do sada, uključeno osam poslovnih subjekata koji će dobiti priliku da razviju integrativne transformativne politike (protokole, mehanizme, odluke i druge procedure za rješavanje štetnih uticaja na radna ljudska prava).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti