Regionalna politika prisustva BiH u EU

Prvi dan SBF-a obilježili zanimljivi paneli, inspirativni govori i plodne diskusije

22.05.2024. 15:06 / Izvor: Akta.ba
sbf

Regionalne perspektive članstva Bosne i Hercegovine u EU i ključne vladine strategije predstavljene su prvog dana 13. Sarajevo Business Foruma.

Završen je prvi dan Sarajevo Business Foruma kojeg su obilježili zanimljivi paneli, inspirativni govori i plodne diskusije, čime se dodatno najavilo da će i naredni dan biti još bogatiji događanjima.

Uz značajno prisustvo domaćih i inostranih poslovnih učesnika, političkih zvaničnika i medijskih predstavnika, ovaj dinamičan događaj obilježen je brojnim poslovnim susretima i panelima koji su nudili izvanredne ideje i prikaze perspektive prosperiteta i daljeg ekonomskog napretka naše zemlje.

Prvi panel regionalna politika prisustva BiH u EU

U sklopu prvog panela, kojeg je vodio politički konsultant Edin Hadžihafizbegović, govorilo se o aspektu oblikovanja regionalne politike prisustva Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, te izazovima i mogućnostima procesa kandidatskog pristupanja.

Bivši predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor istakao je da zemlje Zapadnog Balkana trebaju sarađivati, biti partneri i prijatelji kako bi pokazale da su spremne za proširenje EU.

"Razumni političari će pronaći rješenja i učiniti da ova zemlja postane dijelom Evropske Unije".

Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković je naglasio važnost političke stabilnosti u BiH:

"Moramo pokazati da možemo međusobno komunicirati na regionalnom i međunarodnom nivou, jer politička nestabilnost je glavni razlog zašto ljudi napuštaju našu zemlju. Nakon trinaest mjeseci političkog dijaloga osvojili smo status kandidata za ulazak u EU. Još uvijek trebamo definirati okvire pregovora i riješiti nekoliko pitanja i zakona, a zatim pružiti političku stabilnost. Naša pozicija u srcu Evrope je velika prednost, i EU integracija nam pruža priliku da privučemo najveće investitore, reorganizujemo našu ekonomiju i zadržimo ljude u BiH."

SBF

Šef EU Delegacije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler je kazao da je otvaranje pregovora za pristupanje EU jasan signal biznisima i investitorima da je BiH na putu da postane članica najsofisticiranije unije na svijetu.

"Ovo predstavlja sigurnu priliku za ulaganje, jer BiH postaje dio velikog tržišta. Iako je put dug, sada je vrijeme za najveće korake naprijed."

Zamjenik ministra za europske poslove iz Ureda Vlade Republike Češke Tomáš Dub, naglasio je da je BiH sada na pravom putu i da je njegova zemlja spremna pomoći, prenijeti svoja znanja i iskustva na putu pridruživanja BiH u EU.

Diplomata Igor Davidović je naglasio da je neophodno da BiH potpuno preuzme odgovornost za pristupanje EU, te da se precizno odredi mandat i glavne odgovornosti glavnog pregovarača, kako bi to bila osoba sa adekvatnim kompetencijama i posvećenošću jer će ovaj proces dugo trajati.

Drugi panel - Investicioni i biznis uspjesi

Drugim panelom "Investicioni i biznis uspjesi", kojeg je moderirala Nina Pobrić iz FIPA, uz aktivno učešće ministra privrede Kantona Sarajevo, Zlatka Mijatovića, Rijada Kovača iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Tamira Mostarca iz EBRD-a, Zorana Puljića, direktora Tech 4 Impact Fund, kao i Yousef Hassan Khalawi-a, generalnog sekretara, Islamic Chamber of Commerce and Development (ICCD), prisutni su dobili uvide u ključne vladine strategije, programe i inicijative za promicanju boljih ekonomskih izgleda.

Ovom prilikom ministar privrede Zlatko Mijatović je rekao da je Sarajevo mjesto gdje investicije mogu biti profitabilne i sigurne.

"Politička stabilnost i smanjenje korupcije u Kantonu Sarajevo stvaraju povoljno okruženje za investitore. Pružamo subvencije i poticaje, uključujući novi program koji nudi do 70.000 KM podrške stranim ulagačima za osnivanje pravnih lica."

Rijad Kovač iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja je istakao:

"Strategija razvoja FBiH fokusira se na povećanje konkurentnosti privrede putem inovacija, digitalizacije i obuke radne snage. Također, prioritet nam je privlačenje stranih investicija kroz poboljšanje poslovnog okruženja i investicijske podsticaje, te razvoj malih i srednjih preduzeća uz finansijsku podršku i poslovno savjetovanje."

Drugi dan konferencije koji će se održati u četvrtak, 23.05.2024. godine, će donijeti još mnogo zanimljivih događanja, predavanja i panela s drugim izvrsnim govornicima iz svijeta biznisa i politike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti