UZVRATNA POSJETA

Digitalna transformacija u prerađivačkoj industriji uvezala ZDK i regiju Šumadija

31.05.2024. 08:17 / Izvor: Fena
brkić

Delegaciju iz Srbije čini 10 profesora i pet menadžera renomiranih kompanija iz regije Šumadija.

Projektni tim Univerziteta u Zenici za implementaciju projekta "Digitalna transformacija SMEs u prerađivačkoj industriji ZDK" primio je jučer u uzvratnu, B2B posjetu delegaciju privrednika i nastavničkog osoblja sa Univerziteta iz Kragujevca, Republika Srbija.

Delegaciju iz Srbije čini 10 profesora i pet menadžera renomiranih kompanija iz regije Šumadija.

"Danas imamo poslovni sastanak s članovima akademske i privredne zajednice regije Šumadija, iz Kragujevca. Radi se o uzvratnoj posjeti jer smo mi prošlog mjeseca bili kod njih u posjeti te bili u prilici da razmijenimo određena znanja i iskustva vezana za realizaciju projekta Digitalna transformacija posolovanja malih i srednjih preduzeća u prerađivačkoj industriji Zeničko-dobojskog kantona", napomenuo je projekt menadžer prof. dr. Alaudin Brkić sa Ekonomskog fakulteta.

On je najavio kako će danas predstaviti inovativne rezultate implementacije ovog projekta, u dijelu razvoja novih proizvoda, izrade softvera, zelene cirkularne ekonomije te određenih izazova vezanih za lance snabdijevanja.

Kragujevački univerzitet zadnjih godina na svjetskim ljestvicama bolje kotira i od mnogo renomiranijih univerziteta iz republičkih centara bivše Jugoslavije pa bi zenički fakultet i privreda ZDK-a mogli imati dosta koristi od ove, regionalne saradnje.

"Tako je, oni imaju izuzetnu saradnju sa Privrednom komorom regije Šumadija, koja je u sastavu PK Srbije. Upravo su danas kod nas prisutni i pet generalnih direktora renomiranih kompanija iz sektora prerađivačke industrije te regije, a koji će doći u dodir sa sedam pilot-kompanija koje s nama surađuju u projektu sa područja ZDK-a te koje su, naravno, članice PK ZDK-a. Na prošlom sastanku u Kragujevcu potpisani su određeni sporazumi o poslovnoj saradnji između komora ZDK i regije Šumadija, kao i akademske zajednice", kazao je Brkić.

Najavio je i kako ova dva univerziteta planiraju zajednički nastupiti prema međunarodnim fondovima za projekte digitalizacije, inovacija i jačanje konkurentnosti industrija ove dvije regije.

Rektor zeničkog univerziteta prof. dr. Jusuf Duraković istakao je kako je digitalizacija veoma važan i strateški projekt za cijelu Bosnu i Hercegovinu te se vrši popularizacija novog načina poslovanja.

"Cilj je da se mala i srednja preduzeća, koja ostvaruju preko 60 posto prihoda BiH, osvijste da se popularizira digitalni oblik poslovanja, a kako bi se pojeftinila i optim izirala proizvodnja. Da se, na neki način, povećava dobit. Uvode se nove inovacije i tehnologije" kazao je Duraković, koji je naglasio da na ovakav način populariziraju nauku te spajaju „teoriju i praksu“.

Gosti iz Kragujevca danas će, u sklopu 10. naučno-stručne konferenciju s međunarodnim učešćem pod nazivom "Razvoj poslovanja (BDC2024): Digitalna transformacija poslovanja malih i srednjih preduzeća u zemljama Zapadnog Balkana“, a koju, također, organizira Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici, biti domaćini i tog naučnog skupa te će prezentirati svoja iskustva.

Ova naučno-stručna konferencija sutra će se održati u Hotelu "Zenica", a zenički je fakultet organizuje u saradnji s Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Tuzli, Ekonomskim fakultetom i Fakultetom inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu te Privrednom komorom ZDK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti