Uspješno poslovanje

Halilagić i Hartmann: U TK djeluje nekoliko značajnih kompanija s austrijskim kapitalom

05.06.2024. 15:26 / Izvor: Akta.ba
Hartman

Ambasadorica Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann se u okviru posjete TK susrela danas sa kantonalnim premijerom Irfanom Halilagićem.

Ambasadorica Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann se u okviru posjete Tuzlanskom kantonu susrela danas sa kantonalnim premijerom Irfanom Halilagićem.

Premijer Halilagić je ambasadorici prezentirao specifičnosti Tuzlanskog kantona, sa akcentom na obim privredne saradnje poslovnih subjekata iz tog kantona sa privrednicima u prijateljskoj Austriji.

"Austrija je, uz Njemačku, naš najvažniji trgovinski partner. Ukupna vrijednost izvoza kompanija sa područja Tuzlanskog kantona u Austriju za prva četiri mjeseca ove godine iznosi oko 166,6 miliona KM u čemu dominiraju kompanije koje se bave proizvodnjom električnih mašina i opreme i njihovih dijelova, mehaničkih uređaja, te proizvoda u oblasti hemije", kazao je Halilagić.

Istakao je da u TK djeluje nekoliko značajnih kompanija sa austrijskim kapitalom te da su Traktionssysteme Bosnia iz Tuzle, Elsta Mosdorfer Bosnia i Elin Motors Bosnia iz Živinica samo neke od kompanija koje sa velikim uspjehom djeluju u tom kantonu.

"Posebno nas raduje da ove kompanije u svom proizvodnom procesu obučavaju i izvode praksu za učenike srednjih škola. Ta simbioza sa obrazovnim sektorom izuzetan je primjer dobre saradnje koji učenicima omogućava kvalitetnije obrazovanje, a vjerovatno će neki od njih i svoj rad nastaviti u ovim kompanijama", kazao je kantonalni premijer.

On je ambasadoricu upoznao i sa otežavajućim faktorima u poslovanju privrede, u smislu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, odnosno povećanja kapaciteta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Također su razgovarali i o putnoj blokadi Tuzlanskog kantona, te neophodnosti modernizacije željezničkog saobraćaja.

"Zbog privrede na ovom području veoma je važno da se obnovi i unaprijedi saobraćajna infrastruktura i da Tuzla, kao privredni centar, ne bude izostavljena - kazala je Hartmann, te dodala da očekuje da i njen nasljednik na poziciji ambasadora, a koji dolazi sredinom ove godine, zadrži isti kurs djelovanja", saopćeno je iz Vlade TK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti