Nakon neusvajanja Strategije

Veladžić: Ako ne bude rješenja mi iz USK nećemo blokirati Parlament FBiH, već granice

11.06.2024. 11:07 / Izvor: Agroklub
krave

Reagiralo krajiško udruženje poljoprivrednika nakon neusvajanja Strategije! Poručuju da ih niko neće zastrašiti.

Ne stišavaju se reakcije poljoprivrednih udruženja nakon neusvajanja Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH za period 2021. - 2027. godina. Nakon što smo jučer objavili da se ovaj prijedlog može ponovo odmah naći u parlamentarnoj proceduri, ako ga predlagač podnese, te najavu o mogućim protestima ukoliko se bude odugovlačilo, stigla je reakcija Udruženja proizvođača mlijeka i mesa iz Unsko-sanskog kantona.

Kako se navodi u reagiranju, koje potpisuje predsjednik ovog udruženja, Ermin Veladžić, "špekulacije i zastrašivanja" oko kašnjenja isplate poticaja za I kvartal njima nisu nikakva novost.

"Poticaj, premija za mlijeko za prvi kvartal, ionako kasni dugo, a zbog toga smo dovedeni u takvu situaciju pa nismo zasijali dovoljne količine sjetvenih površina i adekvatno ih obradili, stoga ćemo u žetvi imati manje prinose i smanjivati proizvodnju", kaže Veladžić.

Igre bez granica

On je naveo kako bi trebalo podsjetiti javnost da je postojeća strategija (koja se inače odnosi na period 2015.-2019., a od tada joj je produžavan period važenja, op.a.) na snazi sve do usvajanja nove. Istakao je i kako poljoprivrednici iz USK, ne bi ulazili u polemiku o tome jesu li u pozadini priče "političke borbe".

"Njihove igre bez granica daju znakove poljoprivrednim proizvođačima da nisu im bitni ni oni ni njihova proizvodnja. Nažalost. Ovim postupcima i dešavanjima pogoduju ionako smanjenju proizvodnje hrane u BiH i odlasku mladih van države, neka ih je sramota", poručuje Veladžić koji je istovremeno javno upitao - kako se mogao isplatiti četvrti kvartal premije za mlijeko, a sad ne može prvi?

Objavljujemo imena: Ko je glasao, a ko nije za Startegiju poljoprivrede FBiH?

"Je li to neka igra, da se preko leđa poljoprivrednika lome politička koplja? Nije fer prema nama koji smo zaradili taj novac, koji i onako kasni, kroz te naše proizvode koje smo proizveli uredno platili direktne i indirektne poreze državi u kasu, a iz te kase oni primaju enormno visoke plate", naveo je.

Blokada granica

Prvi čovjek proizvođača mlijeka i mesa USK, poručuje da u slučaju okupljanja poljoprivrednika, oni neće dolaziti ispred Dom naroda Parlamenta FBiH i protestvovati zbog neusvajanja Strategije te na tom mjestu stvarati pritiske. No, mogućnost blokada ne isključuje.

"Mi ćemo na granične prijelaze i tu blokirati. Stoga, pozivam premijera FBiH Nikšića (Nermina, op.a.) i ministra poljoprivrede Hrnjića (Kemala, op.a.) i komplet Vladu FBiH da pokušaju čim prije iznaći rješenja za redovna plaćanja u poljoprivredi kako bi izbjegli nepotrebne radnje koje bi naštetile svima nama", rekao je Veladžić.

Kao najveći proizvođači mlijeka u FBiH, farmer iz USK poručuju da i nećemo dozvoliti da se "bilo ko igra našom sudbinom". Ovom prilikom je apelirao na kolege, predsjednike drugih udruženja, da ih ne spominju u svojim izjavama kako su saglasni sa nekim od aktivnosti poljoprivrednika iz drugih kantona.

"Mi iz USK smo po ne znamo koji put pokazali jedinstvo u donošenju zajedničkih interesa za dobrobit svih nas. Tražimo od istih javno izvinjenje zbog takvih izjava", zaključio je Veladžić u svojoj reakciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti