Dogovorena koalicija

Oformljena Trojka II: SDA, DF i SBiH imat će zajedničke kandidate u Kantonu Sarajevo

12.06.2024. 17:05 / Izvor: Avaz.ba
KS

Ovaj dogovor je rezultat višesedmičnih razgovora između kantonalnih delegacija ovih stranaka.

Stranka demokratske akcije (SDA), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Demokratska fronta (DF) imat će zajedničke kandidate za načelnike u Kantonu Sarajevo, dogovoreno je danas prostorijama Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (KO SDA).

Ovaj dogovor je rezultat višesedmičnih razgovora između kantonalnih delegacija ovih stranaka.

U petak će biti održana zajednička press konferencija na kojoj će javnosti biti predstavljeni detalji dogovora.

Ovo je jedan od ključnih sastanaka za formiranje koalicije "Trojka II" koja bi trebala imati zajedničke kandidate za načelnike u općinama u Kantonu Sarajevo.

Predsjednik KO SDA Faruk Kapidžić je kazao da je jedan glavnih od uslova za postizanje dogovora da on bude predložen za poziciju gradonačelnika.

Zauzvrat, SDA će biti spremna u mnogim općinama podržati kandidate za načelnike iz ovih stranaka.

Tako bi kandidat "Trojke II" za načelnika Općine Centar trebao biti Dennis Gratz iz DF-a, koji bi trebao ići na megdan aktuelnom načelniku Srđanu Mandiću (NS), ali moguće i Goranu Terziću (NiP), s obzirom da je u ovoj općini došlo do pucanja koalicije.

U ovoj općini SDA je bila raspoložena da kandidira Davuda Bećirovića. U Novom Sarajevu kandidat "Trojke II" bi trebao ići Muamer Bandić koji će, sve je izvjesnije, za suparnika imati gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Kariću, dok bi u Novom Gradu kandidat ove koalicije trebao biti aktuelni načelnik Semir Efendić.

Iako su se iz općinskog odbora SDA nedavno pobunili protiv kandidature Efendića, istaknuvši da će ova stranka imati svog kandidati, Kapidžić je naglasio da će SDA biti spremna podržati aktuelnog gradonačelnika.

Dosta slabije šanse ova koalicija će imati u Starom Gradu gdje će protukandidat Irfanu Čengiću (SDP) ponovo biti Dženan Selimbegović (SDA).

Dosta lakšu situaciju SDA bi trebala imati u prigradskim općinama gdje i danas drži vlast. U Općini Ilijaš u oktobru će "snage odmjeriti" Amar Dovadžija ispred stranaka tadašnje četvorke, koji je i na posljednjim izborima bio kandidat, te Nermin Hodžić ispred SDA.

U Vogošći, Trnovu i Hadžićima u kojima decenijama suvereno vlada, SDA ne bi trebalo imati većih problema da zadrži načelničke pozicije, kao ni u Trnovu gdje suvereno upravlja Ibro Berilo.

Spremnost da prepusti kandidature DF-u i SBiH u gradskim općinama u zamjenu za podršku za gradonačelnika predstavlja priličan rizik za Kapidžića, s obzirom da izbor gradonačelnika uveliko zavisi od toga koja koalicija će nakon izbora imati većinu vijećnika u Gradskom vijeću Grada Sarajeva.

No, činjenica da Kapidžić sebe već sada vidi na toj poziciji, pokazuje prilično samopouzdanje ove koalicije u pogledu vlastitog izbornog rezultata, piše "Avaz".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti