Povećana sredstva

Savezima za unaprjeđenje rada i podrške članovima saveza penzionera 120.000 KM podrške

14.06.2024. 11:11 / Izvor: Akta.ba
FBiH

Ministarstvo i Vlada FBiH će i ove godine u rebalansu budžeta obezbijediti dodatni milion KM za banjsko liječenje penzionera isplate jednokratne pomoći.

Predstavnici saveza penzionera u Federaciji BiH potpisali su s ministrom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike Adnanom Delićem ugovore kojim im se odobravaju sredstva za finansiranje rada za 2024. godinu.

Ovaj transfer savezima penzionera dodjeljuje se u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju i ove godine u ukupnom iznosu od 120.000 KM, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne godine kad je ukupni iznos obezbijeđenih stedstava za rad saveza penzionera iznosio 80.000 KM.

Oba saveza penzionera su partneri Ministarstva i uzimaju aktivno učešće u donošenju odluka koje se tiču prava u položaja penzionera, od donošenja zakona iz oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja do konsultovanja kod donošenja odluka o vanjskom liječenu i svih drugih segmenata vezanih za poboljšanje položaja ove populacije i njihovog ukupnog životnog standrada, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Osim povećanja iznosa transfera za rad saveza, Ministarstvo i Vlada FBiH će i ove godine u rebalansu budžeta obezbijediti dodatni milion KM za banjsko liječenje penzionera, te sredstva za isplate jednokratne pomoći u 2024. godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti