U sučelju politike i struke

Saznajemo: Za poziciju generalnog direktora BH Telecoma bore se dva kandidata

14.06.2024. 14:10 / Izvor: Akta.ba
bh tel

Na intervju za izbor generalnog direktora u BH Telecomu pozvana su dva kandidata, saznaje Akta.ba.

Na intervju za izbor generalnog direktora BH Telecoma danas su pozvana dva kandidata, saznaje Akta.ba. U igri za izbor direktora su Amel Kovačević, aktuelni generalni direktor BH Telecoma i Edvin Škaljo, vanredni profesor na profesor na Prirodno matematičkom fakultetu u Sarajevu.

U Konkursu za izbor i imenovanje generalnog direktora Dioničkog društva BH Telecom navedeno je da će na intervju biti pozvani kandidati čija prijava bude blagovremena, uredna i potpuna. Konkurs je objavljen 17. maja i trajao je 14 dana.

Oba kandidata ispunjavaju posebne uslove navedene u pozivu, a to su:

  • VSS (VII stepen stručne spreme ili visoko obrazovanje prvog ili drugog ciklusa studija stečeno po Bolonjskom sistemu studiranja sa najmanje 240 ECTS bodova u istoj struci), završen tehnički fakultet, ekonomski ili pravni fakultet,
  • najmanje 3 (tri) godine radnog iskustva na rukovodnim poslovima nakon sticanja visoke stručne spreme,
  • menadžerska znanja i iskustva, posjedovanje organizacionih sposobnosti i sposobnosti za timski rad koja najbolje odgovaraju za izvršenje operativnih i poslovnih potreba Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo,
  • Program rada za mandatni period.

Anel

Amel Kovačević

Aktuelni direktor BH Telecoma član Naroda i Pravde

Amel Kovačević, trenutni generalni direktor "BH Telecoma" je obrazovanje stekao na Internacionalnom islamskom univerzitetu u Maleziji. Zvanje magistra ekonomije stekao je 2000. godine. U Sarajevu je 1991. godine završio Drugu gimnaziju. Radio je u bankarskom sektoru, diplomatiji i akademskoj zajednici.

Bio je direktor Sektora za poslovanje sa stanovništvom u Bosna Bank International. U istoj banci je od 2000. do 2003. godine bio vođa tima za BBI finansiranje.

Također je radio i kao direktor Bamcard DD Sarajevo, centra za procesiranje, clearing i poravnanje te preusmjeravanje transakcija za 10 komercijalnih banaka u BiH.

Od 2010. do 2013. bio je ambasador Bosne i Hercegovine u NR Kini i Mongoliji.

U jednom od ranijih saziva Vlade Kantona Sarajevo bio je ministar finansija. Posljednji angažman imao je u Kabinetu ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića.

Član je stranke Narod i Pravda.

skaljo

Edvin Škaljo

Edvin Škaljo u BH Telecomu radio 27 godina

Kovačevićev protukandidat, Edvin Škaljo, 27 godina radi u sektoru telekomunikacija, a većinu tog vremena provodi na različitim rukovodećim pozicijama uvodeći nove tehnologije i servise.

Škaljo je dugogodišnji specijalista u BH Telecomu i vanredni profesor na Prirodno matematičkom fakultetu Sarajevo.

Zvanje diplomiranog inžinjera elektrotehnike stekao je 1996. na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na istom fakultetu je i odbrani o magistarski rad 2006. Doktorsku disertaciju odbranio na Fakultetu elektrotehnike Univerziteta Tuzla 2014. Iste godine je stekao zvanje docenta, a vanrednog profesora 2019. na Univerzitetu Sarajevo/Prirodno-matematički fakultet.

Vanredni urednik je međunarodnog naučnog časopisa Fiber and Integrated Optics.

Potpredsjenik je Inžinjersk komore FBiH. Predsjednik je Matične sekcije inženjera elektronike, automatike i telekomunikacija (EAT) Federacije Bosne i Hercegovine. Sekcija EAT svoju misiju poboljšanja kvaliteta života primjenom EAT tehnologija vrši kroz organizaciju radionica, konferencija i vođenjem različitih inicijativa i radnih grup na volonterskoj osnovi.

Osnivač je i predsjednik Međunarodne radionice o optičkim vlaknima u pristupnim mrežama (FOAN). FOAN je jedinstven godišnji događaj u čiji rad i organizaciju su uključeni svjetski stručnjaci iz više od 25 zemalja svijeta, a do sada je uspješno održana u 9 različitih gradova Europe i Azije.

Konačnu odluku o generalnom direktoru donosi Nadzorni odbor

Podsjetimo, odluku o imenovanju generalnog direktora BH Telecoma donosi Nadzorni odbor Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, na prijedlog Komisije za provođenje postupka izbora generalnog direktora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, uz dobijenu prethodnu saglasnost za imenovanje od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Nije poznato zašto se na ovu poziciju nije prijavilo više kandidata. Izgleda da su neki smatrali da je ovo već završena stvar s obzirom na to da se na ovu poziciju uglavnom biraju stranački kadrovi.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti