IGMAN KONJIC

Helez se slikao sa prvom "bh. puškom": Ovo je 100 posto domaći proizvod

15.06.2024. 08:14 / Izvor: Fena
helez
OTVORI GALERIJU

Riječ je o puški koja će biti kompletan bosanskohercegovačkih proizvod.

Građani Bosne i Hercegovine trebaju biti potpuno mirni, stabilni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH - poručio je u Konjicu zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara BiH i ministar obrane BiH Zukan Helez prilikom posjete tvornici ''Igman'' Konjic.

Rekao je kako je jučer posjetio jednu od najboljih i najvećih tvornica namjenske industrije u Bosni i Hercegovini te jednu od najjačih tvornica na svijetu kada je u pitanju streljivo.

"Gdje god idem po svijetu, jedna od točaka dnevnog reda je namjenska industrija. Igman iz Konjica je nezaobilazan. Meni je velika čast i zadovoljstvo da Bosna i Hercegovina, posebno u turbulentnim političkim vremenima, ima ovakvu jako visoko sofisticiranu proizvodnju municije. Posebno me fascinira da su usavršili jedan novi proizvod, domaći proizvod jako bitan za Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o puški koja će biti kompletan bosanskohercegovačkih proizvod", rekao je ministar Helez.

Na svjetskom vrhu

Kako dodaje ministar Helez, danas je stvarnost ono što je nekada bio san. Poručio je građanima Bosne i Hercegovine da mogu biti sigurni u sigurnost naše države i njezinih granica sve dok je Igmana u Konjicu, i drugih tvornica namjenske industrije u BiH.

igman

"Kada je u pitanju ovo što proizvodi Igman Konjic, mi smo u samome vrhu u čitavom svijetu. To odgovorno tvrdim. I ostala namjenska industrija u samom je svjetskom vrhu. Siguran sam da je namjenska industrija Bosne i Hercegovine vodeća na zapadnom Balkanu te da smo u Europi među značajnim zbog toga što je Europa dugo godina zagovarala pacifizam, zagovarala je mir i nisu mislili da će se ponovno nekada dogoditi rat. Europa se polako budi nakon rata u Ukrajini, ali mi smo već odavno budni", naglasio je ministar.

Kaže da su Oružane snage Bosne i Hercegovine spremne obraniti državu, što je njihova ustavna obveza. Govoreći o njihovom opremanju, Helez je istaknuo da je dogovoren i uplaćen uvoz pet helikoptera te nekoliko borbenih transportera.

"Imamo još nešto što nema nitko u regiji, nešto što je dogovoreno da uvezemo, ali neću još o tome govoriti. To ćete vidjeti svi novinari na velikoj press konferenciji koju ćemo organizirati kad to nabavimo. Također, nabavljamo radare i prvi put da ćemo u potpunosti kontrolirati sigurnost našega neba. Sve su to određene pripreme da naša država bude potpuno stabilna i nezavisna od bilo koga. Ponosan sam da imamo domaću proizvodnju, ali i da imamo naše partnere i prijatelje od kojih uvozimo ono što nemamo", zaključio je ministar Helez.

Zaposleno 1430 djelatnika

Kako je napomenuo generalni direktor tvornice Đahid Muratbegović, posjeta ministra obrane BiH Zukana Heleza tvornici "Igman" Konjic bila je značajno priznanje za ovu kompaniju.

"Razgovarali smo o trenutnoj situaciji u kompaniji, broju zaposlenih i poslovima koje imamo. Razgovarali smo o našim budućim zadacima i viziji. Obišli smo proizvodnju i ovaj put smo pokazali nešto što dosad nismo prikazivali drugim posjetiteljima", kazao je Muratbegović.

Najavio je planove za proizvodnju većih kalibara te obnovu stare opreme s novom kako bi se povećala produktivnost.

"Trenutno proizvodimo zaključno s kalibrom 12,7, a razmišljamo o obnavljanju stare opreme s novom kako bismo povećali produktivnost. Trenutno imamo 1430 radnika, a s povećanjem proizvodnje i uvođenjem treće smjene taj broj bi se svakako mogao povećati", dodao je Muratbegović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti