DANI MALINE BRATUNAC

Malinarstvo ekonomski ojačalo hiljade domaćinstava

15.06.2024. 09:05 / Izvor: SRNA
malina

Šestaesti Međunarodni sajam poljoprivrede, privrede i turizma "Dani maline 2024" otvoren je jučer u Bratuncu.

Šestaesti Međunarodni sajam poljoprivrede, privrede i turizma "Dani maline 2024" u Bratuncu je jučer otvorio zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac.

Otvarajući ovu dvodnevnu privrednu manifestaciju Košarac je posebno istakao njen internacionalni karakter što je veoma značajno za ovu opštinu i Republiku Srpsku jer potvrđuje da je ona mjesto povoljno za investiranje, razvoj i kreiranje boljeg poslovnog ambijenta.

Čestitajući organizatoru, učesnicima i posjetiocima Sajma, Košarac, koji je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, naglasio je da je ovo jedan od pet međunarodnih sajmova u BiH.


Načelnik opštine Bratunac Lazar Prodanović rekao je da organizovanje Međunarodnog sajma "Dani maline" dokazuje nastavak razvoja poljoprivrede, privrede i turizma u ovoj opštini u kojoj je hiljade domaćinstava ekonomski ojačalo zahvaljujući proizvodnji maline.

On je najavio da će se privrednom razvoju i dalje posvećivati izuzetna pažnja jer postoje uslovi za napredovanje.

Prodanović je rekao da 80 učesnika Sajma iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore FBiH, Sjeverne Makedonije i Italije predstavlja impozantan broj za ovu sredinu i da to obavezuje da se ubuduće još više radi na obogaćivanju ove manifestacije.

On je istakao da je za Bratunac izuzetno značajno da se nalazi na mapi pet opština iz Republike Srpske koje organizuju međunarodne sajmove.

"Moramo i dalje ulagati, unapređivati i osavremenjavati poljoprivrednu proizvodnju i razvijati kapacitete za preradu poljoprivrednih proizvoda da bismo zadržali stanovništvo i omogućili im da obezbijede egzistenciju na svojim imanjima", rekao je Prodanović na otvaranju Sajma "Dani maline".

Osim malina i proizvoda od ovog voća na sajmu je izložen širok spektar poljoprivrednih proizvoda, ručnih radova, poljoprivredne mehanizacije i prikuljučaka kao i turistička ponuda iz Srpske i Srbije.

Član Organizacionog odbora Sajma Aleksandar Stević rekao je da je ovogodišnji Sajam ispunio očekivanja, da će biti veoma sadržajan i da nudi raznoliku i bogatu ponudu.

Jedan od uspješnijih uzgajivača maline u ovoj opštini Dragan Vasiljević iz Kravice na svom štandu nudi malinu i njene prerađevine te različite pčelinje proizvode.

"Uzgajam malinu od 1998. godine i zahvaljujući malini odškolovao sam četvoro djece. Svi su završili fakultete i došli do posla pa sam proizvodnju sa šeest-sedam tona sveo na tri tone godišnje jer djeca rade i nemaju vremena za rad u malinjaku, a nemam više ni potrebe za tolikom proizvodnjom", kaže Vasiljević.

I malinar Zoran Simić dugo se bavi ovom proizvodnjom i kaže da je i dalje problem neizvjesna cijena i da bi bilo realno da ona bude pet do šest maraka po kilogramu.

U okviru sajma, osim izložbenih sadržaja biće organizovane i panel diskusije o unapređenju poljoprivredne proizvodnje, zatim gastro-manifestacije i uručene nagrade najboljim malinarima, vlasnicima najljepših bašti i balkona u bratunačkoj opštini te drugi sadržaji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti