Još traju dogovori

Trojka objavila imena kandidata za načelnike u devet općina Kantona Sarajevo

19.06.2024. 10:07 / Izvor: Agencije
Trojka

Foto: Ilustracija

Ademović je uvjetovao podršku kandidaturi Karić podrškom SDP-a njihovom kandidatu u Novom Gradu, Mirzi Selimbegoviću.

Opozicioni blok u Kantonu Sarajevo, poznat kao trojka, objavio je imena kandidata za načelnike u devet općina Kantona Sarajevo.

Stranke SDA, SBiH i DF već su predstavile svoje kandidate, dok trojka još uvijek finalizira svoje odluke.

Predsjednik KO SDA Sarajevo, Faruk Kapidžić, najavio je da će SDA kandidirati načelnike u šest općina: Stari Grad, Ilidža, Ilijaš, Trnovo, Vogošća i Hadžići. SBiH će dati kandidate u Novom Gradu i Novom Sarajevu, dok će DF kandidirati svog predstavnika u općini Centar.

Elvedin Okerić, predsjednik Izvršnog odbora NiP KS, izjavio je da će trojka uskoro izaći s konačnim dogovorom o zajedničkim kandidatima za sve općine u KS.

"Trojka treba otkloniti eventualne dileme i već u narednoj sedmici izaći sa konačnim jedinstvenim stavom po pitanju lokalnih izbora", izjavio je Okerić.

Srđan Mandić iz Naše stranke najavio je svoju samokandidaturu za načelnika općine Centar, ali neće imati podršku Naroda i pravde (NiP). Kemal Ademović, zamjenik predsjednika NiP-a, najavio je da će u Centru imati svog kandidata. Također, Mirza Selimbegović, aktuelni predsjedavajući OV Novi Grad, bit će kandidat NiP-a za načelnika općine Novi Grad.

Raskol između Mandića i vijećnika NiP-a u Općinskom vijeću Centar doveo je do nepovjerenja i neuspjelog pokušaja opoziva Mandića. Trenutno, NiP s partnerima drži većinu u OV Centar.

SDP je predstavio Benjaminu Karić kao kandidatkinju za načelnicu općine Novo Sarajevo. Naša stranka i NiP još nisu javno podržali Karić, kao što je to slučaj s Irfanom Čengićem u Starom Gradu, kojeg podržava i DF.

Ademović je uvjetovao podršku kandidaturi Karić podrškom SDP-a njihovom kandidatu u Novom Gradu, Mirzi Selimbegoviću.

Nermin Muzur ostaje kandidat za načelnika Ilidže, s obzirom na stabilan mandat bez trzavica i dobrih odnosa s koalicionim partnerima. SDP je zainteresiran za općinu Vogošća, gdje planiraju kandidirati Fuada Abaspahića, dok je trenutni načelnik Migdad Hasanović iz SDA.

S obzirom na rokove koje je CIK odredio za predaju kandidatskih listi, trojka ima još malo vremena za postizanje konačnog dogovora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti