Hrnjić: Aktuelna Vlada FBiH čvrsto opredijeljena za donošenje kvalitetnog zakona o šumama

20.06.2024. 12:00 / Izvor: Fena
šume

Na današnju konferenciju, na kojoj će biti prezentiran tako pripremljeni tekst novog zakona, pozvano je više od 80 učesnika iz izvršne i zakonodavne vlasti

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić izjavio je u Sarajevu uoči konferencije o zakonu o šumama da je aktuelni saziv Federalne vlade čvrsto opredijeljen za donošenje modernog, pravednog i sveobuhvatnog federalnog zakona u ovoj oblasti.

"Želimo poručiti današnjom konferencijom javnosti i nama koji odlučujemo da je krajnje vrijeme da Federacija dobije ovaj zakon. Cilj konferencije je ono što smo i obećali javnosti, da ćemo biti otvoreni i transparentni u donošenju zakona. Stoga svi zainteresirani faktori u Federaciji mogu danas dati prijedloge, sugestije, komentare i da nakon ovoga, nadam se, uputimo Vladi FBiH zakon na usvajanje, a nakon toga i u parlamentarnu proceduru", kazao je Hrnjić.

Federalni premijer Nermin Nikšić podsjeća na postojeće ustavno-pravno uređenje i složeni sistem Bosne i Hercegovine, na podijeljene ustavne nadležnosti, što ipak, po njegovim riječima, ne može biti nikakvo opravdanje niti alibi "da ne radimo na uređenju pojedinih oblasti, da ne radimo na stvaranju pretpostavki da to što uredimo nas primiče Evropskoj uniji, ali i uvodi reda u određene oblasti te stvara pretpostavke za bolju i konkurentniju privredu Federacije odnosno Bosne i Hercegovine".

Nikšić cijeni da će učesnici konferencije prepoznati dobru volju i inicijativu resornog ministarstva te Vlade FBiH i da su svi došli s namjerom da Federacija dobije što kvalitetnije zakonsko rješenje o šumama, svjesni da rješenje teško može biti idealno. Ipak, može biti napravljen veliki iskorak kako bi tekst zakona pokazao koliko su šume značajan i veliki resurs za Federaciju BiH, navodi premijer Nikšić.

Predsjednica FBiH Lidija Bradara izjavila je uoči konferencije da je u Federaciji BiH unutarnji dijalog o svim temama ključan, kao i da su svi svjesni podijeljenih nadležnosti - federalne i kantonalne a da oblast na koju se zakon odnosi treba urediti na nivou Federacije.

"Mislim da je ovo ispravan put kako bismo donijeli pravedan, sveobuhvatan i dobar zakon koji bi bio osnova za razvoj i zaštitu naših šuma. Smatram da ovaj zakon treba da bude više okviran budući da samo jedan kanton nema zakon o šumama, ali u svakom slučaju mora omogućiti zaštitu šuma od bolesti, požara, kao i pravilno upravljanje šumama jer kao i poljoprivreda, šumarstvo također ima potencijale da preraste u veliku gospodarsku granu u Bosni i Hercegovini", kazala je Bradara.

Današnja konferencija u Sarajevu o temi "Zakonski okvir za očuvanje šuma: Izazovi i perspektive" organizirana je s ciljem predstavljanja teksta novog zakona o šumama u Federaciji BiH.

"Zakonske regulative koje se odnose na šumarstvo trenutno su na različitim nivoima vlasti, što stvara konfuziju i administrativne prepreke. Zbog nepostojanja federalnog zakona, Federacija nema alata riješiti brojne probleme poput bespravne sječe, nepoštivanja planiranog i obaveznog ulaganja u pošumljavanje te nemogućnost usvajanja šumarskog programa Federacije BiH, a zbog čega ne možemo pristupiti finansijskim sredstvima iz različitih EU fondova. Ove i druge izmjene riješene su u predloženom tekstu novog zakona koji bi uskoro trebalo da bude razmatran na sjednici Vlade Federacije BiH a potom i u Parlamentu Federacije BiH", saopćeno je ranije iz Federalne vlade.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pristupilo je izradi teksta zakona te završilo obradu pristiglih prijedloga i komentara iz organizirane javne rasprave, navedeno je također u saopćenju.

Na današnju konferenciju, na kojoj će biti prezentiran tako pripremljeni tekst novog zakona, pozvano je više od 80 učesnika iz izvršne i zakonodavne vlasti, federalnih i kantonalnih uprava za šumarstvo, privrede, nevladinog sektora i akademske zajednice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti