Zdravstveni sustav unaprijediti modificiranjem zakona i izradom kvalitetne strategije

25.06.2024. 08:09 / Izvor: BHRT
zdravstvo

Na jučerašnjoj sjednici voditelji odjela Glavnog vijeća HNS su informirali o provedenim aktivnostima u razdoblju od prethodne sjednice do danas.

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora BiH u Mostaru održalo je 9. redovitu sjednicu, a posebna tema se odnosila na razmatranje Informacije o stanju i funkcioniranju zdravstvenog sustava.

Voditelj Odjela za zdravstvo Milenko Bevanda je prezentirao detaljnu analizu cjelokupnog stanja u zdravstvu. Kako je naveo, poboljšanje sustava kvalitete zdravstvene zaštite može se ostvariti izradom kvalitetne strategije razvoja sektora zdravstva s ciljem stvaranja što veće dodane vrijednosti ulaganja u zdravstvo.

Istaknuo je da je uvođenje i primjena obveznih standarda kvalitete zdravstvene zaštite jedan od načina za postizanje ovog cilja.

Neophodno je pripremiti nove standarde i normative, te novi tarifnik troškova u kojem bi se valorizirale dostupne dijagnostičke i druge metode kao i cijena njihovog koštanja, dodao je.

"Potrebno je modificirati Zakon o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH kao i Zakon o zdravstvenom osiguranju Federacije BiH. Potrebno je uvođenje preventivnih zdravstvenih pregleda radi prevencije i ranog otkrivanja bolesti, povećanje iznosa sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite za pojedine zdravstvene usluge, uvođenje dopunskog zdravstvenog osiguranja, uvođenje dodatnog zdravstvenog osiguranja kao i uvođenje privatnog zdravstvenog osiguranja", istaknuto je na sjednici.

Nakon provedene rasprave, Glavno vijeće je usvojilo zaključak da se ova tema uputi Predsjedništvu HNS-a u cilju razmatranja na jednoj od narednih sjednica, sa ciljem pripreme cjelovite Strategije u oblasti zdravstva.

Na jučerašnjoj sjednici voditelji odjela Glavnog vijeća HNS su informirali o provedenim aktivnostima u razdoblju od prethodne sjednice do danas.

Voditelj Odjela za međunarodne odnose i iseljeništvo i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić informirao je o aktivnostima vezanim uz pripremu pregovaračkog okvira te o ostalim pitanjima u vezi EU integracija.

Voditelj Odjela za znanost i obrazovanje i rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić prezentirao je značajna postignuća Sveučilišta pozicioniranjem na visoka mjesta pojedinih svjetskih rang listi visokoškolskih institucija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti