ZBOG BROJNIH SUMNJI

Ministarstvo dalo pojašnjenja o zakonitosti izdavanja elektronskoog potpisa od IDDEEA-e

26.06.2024. 12:02 / Izvor: Akta.ba
elektronski potpis

Uvažavajući činjenicu da je javno iznesen veliki broj informacija pa čak i optužbi, oglasili su iz ministarstva.

U posljednje vrijeme svjedoci smo reagiranju i objavljivanju od strane pojedinih institucija više informacija kojim se izražavaju sumnje u zakonitost izdavanja elektronskih potpisa u Bosni i Hercegovini, prvenstveno od strane Ovjerioca IDDEEA, koje su probudile značajno interesovanje javnosti. Uvažavajući činjenicu da je javno iznesen veliki broj informacija pa čak i optužbi o nezakonitim postupcima izdavanja elekronskih potpisa, cijenimo da kao nadležno ministarstvo za vršenje poslova vođenja evidencije ovjerilaca, akreditacije i nadzora po Zakonu o elektronskom potpisu (“Službeni glasnik BiH” broj 91/06), trebamo dati određena pojašnjenja u sljedećem saopštenju, saopćeno je danas iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine djeluje isključivo na profesionalnim osnovama, ne zastupajući, ne štiteći i ne podrivajući interese bilo koje strane ili institucije i zakonito izvršava poslove i obaveze iz svojih nadležnosti, pa i onih koji se odnose na poslove vezane za informaciono društvo uključujući poslove i obaveze koje proizilaze iz odredbi Zakona o elektronskom potpisu. Ovim važećim Zakonom iz 2006. godine uređuju se osnove formiranja i upotrebe elektronskog potpisa i pružanja usluga u vezi s elektronskim potpisom i ovjeravanjem. Pri ministarstvu je uspostavljena posebna organizaciona jedinica koja se bavi poslovima akreditacije i nadzora, kao i vođenja evidencije ovjerioca.

IDDEEA je upisana u evidenciju ovjerilaca koju vodi Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, počev od 15.04.2022. godine, pod rednim brojem 3. Prema Regulativi EU No 910/2015 EIDAS i auditu provedenom 30.09.2021. godine, potvrđeno je da sva oprema, servisi i procesi u IDDEEA-i namjenjeni za izdavanje elektronskih certifikata, odnosno kvalifikovanih potvrda u potpunosti ispunjavaju standarde i mjere propisane navedenom regulativom.

IDDEEA je izgradila infrastrukturu javnih kriptografskih ključeva - Public Key Infrastructure - PKI i kao ovjerilac u smislu Zakona o elektronskom potpisu („Službeni glasnik BiH“, broj: 91/06) prisutna je kao ovjerilac koji pruža usluge izdavanja kvalificiranih i nekvalificiranih elektronskih potvrda, upravljanja životnim ciklusom elektronskih potvrda i izdavanje kvalificiranih elektronskih vremenskih žigova, pod imenom: Ovjerilac IDDEEA. IDDEEA vrši izdavanje kvalifikovanih elektronskih potvrda u skladu sa zakonskim propisima, općim aktima i uputstvima Ovjerioca IDDEEA koji reguliraju ovu oblast. Pravni okvir za obavljanje djelatnosti izdavanja kvalifikoivanih elektronskih potvrda Ovjerioca IDDEEA čine sljedeći zakoni i podzakonski akti: Zakon o elektronskom potpisu („Službeni glasnik BiH“, broj 91/06), Zakon o elektronskom dokumentu („Službeni glasnik BiH“, broj 58/14), Pravilnik o bližim uvjetima izdavanja kvalificiranih potvrda („Službeni glasnik BiH“, broj 14/17).

Sve navedene radnje IDDEEA obavlja apsolutno zakonito i na osnovu važećih propisa. Jedan od najznačajnijih postupaka za zakonito izdavanje kvalifikovanih potvrda svako je provođenje procedura za certifikaciju u vezi poslova izdavanja kvalifikovanih potvrda prema važećem Zakonu o elektronskom potpisu i eIDAS regulativi. Tokom mjeseca novembra 2023. godine, izvršen je postupak na osnovu čega IDDEEA zadržava status akreditovanog ovjerioca u Registru ovjerioca u Bosni i Hercegovini, a sve na temelju SIQ certifikata EIDAS 009/2023 koji je važeći do 03.11.2025. godine, kao i ostalih dokaza i dokumentacije koja je dostavljena u predmetnom postupku.

Uvažavajući činjenicu da su početkom 2024. godine, provedene aktivnosti i implementaciji rješenja za udaljeno digitalno potpisivanje dokumenta, poduzete su dodatne radnje na docertifikaciji sistema za izdavanje kvalifikovanih digitalnih potvrda za udaljeno potpisivanje.

Certifikacijska kuća SIQ iz Ljubljane - Republika Slovenija je dana 30.04.2024. godine, sačinila konačan Revizorski izvještaj o provedenom certifikacijskom auditu OSV eIDAS 580-2024, koji potvrđuje da je IDDEEA implementirala TSP servisne komponente koje upravljaju daljinskim QSCD/SCDev.

Navedeni revizijski izvještaj u cijelosti potvrđuje da implementirani sistem za izdavanje kvalifikovanih digitalnih potvrda za udaljeno potpisivanje ispunjava sve zahtjeve utvrđene važećim zakonima, pravilima, standardima i prema eIDAS regulativi.

Na osnovu toga je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH potvrdilo usklađenost dokumentacije ovjerioca IDDEEA prema kojemu su Audit report OSV eIDAS 580-2024 od 30.04.2024. godine i Praktična pravila pružanja usluge ovjeravanja Ovjerioca IDDEEA (Certification Practices Statement - CPS) od 17.01.2024. godine, u skladu sa Zakonom.

Svjesni činjenice da Bosna i Hercegovina u značajnoj mjeri kasni u procesima digitalne transformacije, uvažavajući da su u proteklom periodu u Europskoj uniji gdje i sami težimo pristupiti, izvšeni postupci unapređenja regulative vezane za elektronske certifikate i usluge povjerenja, ministarstvo ulaže dodatne napore u pokretanju aktivnosti i izradi nove regulative koja će značajno uticati na elektronske usluge i servise i razvoj digitalnog društva u Bosni i Hercegovini. Pozdravljamo sve iskorake bilo koje intitucije na bilo kojem nivou vlasti u Bosni i Hercegovini koja svojim aktivnostima pridonese navedenim ciljevima.

Na kraju posebno ističemo da dok se ovi procesi ne okončaju, Bosna i Hercegovina ima važeći Zakon o elektronskom potpisu prema kojem su u Evidenciju ovjerilaca koju vodi Ured za nadzor i akreditaciju pri Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, upisana ukupno četiri akreditovana ovjerioca. Ovi ovjerioci, uključujući i IDDEEA-u obavljaju poslove na izdavanju kvalifikovanih elektronskih potvrda, odnosno elektronskog potpisa zakonito i u skladu s važećim pravilima i tako će ostati dok sami ne zatraže ispis iz evidencije ovjerioca ili dok se u postupku nadzora ne utvrdi suprotno, ističe se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti