FUP objavio detalje akcije "Rapid"

Pronađeno više od 70 kilograma droge, uhapšene četiri osobe

26.06.2024. 15:13 / Izvor: Akta.ba
policija

Pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva KS, a po Naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu izvršeno je više pretresa lica, objekata i motornih vozila.

Policijski službenici Federalne uprave policije, Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga su dana 25. i 26.06.2024. godine u sklopu višemjesečne istrage kodnog naziva "Rapid" poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Konjica s ciljem sprečavanja proizvodnje i stavljanja u promet opojne droge.

Pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a po Naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu izvršeno je više pretresa lica, objekata i motornih vozila, a vezano za dokumentovanje krivičnog djela "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

"U sklopu navedenih aktivnosti, slobode su lišena lica inicijala A.V, (1991) iz Sarajeva, M.M. (1996) iz Sarajeva, O.Č (1992) iz Konjica i Z.N. (1984) iz Istočnog Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje navedenog krivičng djela, kojom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto cca sedamdesetčetiri (74) kilograma opojne droge Amfetamin, cca dvanaest (12) litara Amfetaminskog ulja, cca jedan (1) kilogram Amfetamin crystal-ice, devet (9) pvc pakovanja sa više stotina tableta (ectasy), vatreno oružje i municija, više telefonskih aparata i SIM kartica, vaga za precizno vaganje, folije i drugi pribor za proizvodnju i pakovanje opojne droge. U predhodnom periodu kod saradnika predmetne organizovane kriminalne grupe pronađeno je i privremeno oduzeto cca osam (8) kilograma opojne droge Amfetamin", naveli su u saopćenju.

Navedene osobe se sumnjiče da su na području Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona, Zeničko-Dobojskog kantona i Hercegovačko Neretvanskog kantona, neovlašteno proizvodili i nabavljali opojnu drogu Amfetamin koju su u iznamljenom stanu proizvodili, pripremali i pakovali radi daljnjeg stavljanja u promet trećim licima, te su prilikom pretresanja pronađeni i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

"U radnjama dokumentovanja izvršenja krivičnog djela "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine poseban doprinos dali su službenici Obavještajno sigurnosne agecije Bosne i Hercegovine, te policijski službenici Ministrastva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, Zeničko-Dobojskog kantona, Hercegovačko Neretvanskog kantona i Ministrastva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Predmetne osobe su kriminalistički obrađene i predate u daljnju nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, koje će odlučivati o njegovom daljnjem statusu”, zaključeno je u saopćenju.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti