Posebna sjednica

Redovna sjednica NSRS: Vlada traži da IRB otvori račun sankcionisanim firmama

02.07.2024. 08:04 / Izvor: Fena
RS

Zakonske izmjene su predložene kako bi IRB RS bila ovlaštena za primanje depozita i obavljanje platnog prometa.

Redovna sjednica Narodne skupštine RS zakazana je za danas s početkom u 12 sati s dopunjenim dnevnim redom, a poslije nje odmah slijedi 14. posebna sjednica.

Kako je odlučio Kolegijum, posebna sjednica imat će samo jednu tačku predloženog dnevnog reda: "Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa RS i FBiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima i po prijedlogu narodnih poslanika".

Dnevni red desete redovne sjednice dopunjen je na prijedlog Vlade RS s tri tačke: Prijedlog zakona o dopuni Zakona o bankama Republike Srpske - po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono razvojnoj banci Republike Srpske (IRB RS)- po hitnom postupku i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o unutrašnjem platnom prometu - po hitnom postupku. O ove tri tačke vodit će se objedinjena rasprava.

Zakonske izmjene su predložene kako bi IRB RS bila ovlaštena za primanje depozita i obavljanje platnog prometa, a izmjene je juče utvrdila Vlada RS na posebnoj sjednici i odmah uputili u skupštinsku proceduru.

Ministarica finansija RS Zora Vidović potvrdila je da su zakonske izmjene urađene i kako bi se, između ostalog, pomoglo firmama koje su Sjedinjene Američke Države stavile na crnu listu, odnosno uvele im sankcije.

Ona tvrdi da banku sa takvim poslovanjem ima i Federacija BiH, te da se mora dobiti i odobrenje Centralne banke BiH za obavljanje platnog prometa IRB RS.

"Nakon promjene zakona, IRB će moći da otvori račune firmama koje su se našle pod sankcijama", dodala je Vidović.

Na redovnoj sjednici NSRS nalazi se i Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koji su u Beogradu potpisali predsjednik Srbije i RS Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

Takođe, narodni poslanici raspravljaće o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne na prijedlog Nenada Stevandića, predsjednika Narodne skupštine.

Na dnevnom redu je Informacija o aktivnostima institucija RS i predstavnika iz RS u institucijama BiH u vezi sa namjerama Republike Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora.

Prije početka redovne sjednice u NSRS bit će održana prva, konstitutivna sjednica Parlamentarnog foruma Republika Srbija – Republika Srpska, a zasjedanje foruma bit će nastavljeno i 3. jula.

Kolegijum NSRS je prihvatio prijedlog predsjednika NSRS Nenada Stevandića da svečana sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda: Obraćanje predsjednice Narodne skupštine Republike Srbije Ane Brnabić, počne u utorak, 9. jula, a da se po njenom okončanju nastavi deseta redovna sjednica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti