Obaveze bez kašnjenja

Proračun FBiH za 2024. izvršava se sukladno predviđenom planu i uz stabilne izglede

05.07.2024. 16:08 / Izvor: Akta.ba
FBiH

Otplata duga vrši se strogo na vrijeme, te ni na koji način nije upitno osiguranje financijskih sredstava za tu svrhu.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo financija, vezano uz izjave rezidentnoga predstavnika MMF-a, objavljene u jednom dnevnom listu, žele podsjetiti da se Proračun FBiH za 2024. izvršava sukladno predviđenom planu i uz stabilne izglede.

Po pitanju likvidnosti, sve obveze Federacije izmiruju se na vrijeme i bez kašnjenja.

Vidljivo je to i svim primateljima isplata s Jedinstvenog računa: mirovine se neizostavno isplaćuju 5. u mjesecu, invalidnine se isplaćuju korisnicima 9. u mjesecu, a plaće proračunskih korisnika 12. u mjesecu.

Ovaj ritam mjesečnih isplata je izuzetno stabilan i planovi novčanih tokova ne ukazuju na bilo kakav poremećaj u predstojećem razdoblju.

Materijalni troškovi i transferi također se uredno plaćaju, te Federacija nema zaostalih obveza po bilo kojoj vrsti plaćanja.

Dok propisi dopuštaju rokove plaćanja do 60 i 90 dana, obveze Federacije isplaćuju se u pravilu u znatno kraćim rokovima.

"Otplata duga vrši se strogo na vrijeme, te ni na koji način nije upitno osiguranje financijskih sredstava za tu svrhu, a što gosp. Tudyka navodi u svomu odgovoru, koji je na izmijenjen i dramatičan način preoblikovan u naslovu teksta. Potvrda toga jest i nedavno proveden kreditni rejting, koji su pripremile dvije ugledne svjetske rejting agencije, potvrdivši za Federaciju BiH stabilne izglede upravo zbog dobre interne pozicije likvidnosti, te pristupa domaćim i vanjskim izvorima financiranja koji su dostatni za održavanje likvidnosti i nesmetano servisiranje duga.", navodi se u saopćenju.

Kad je riječ o izvršenju Proračuna, cjelovito izvješće za prvih šest mjeseci bit će spremno do kraja mjeseca, ali već sada moguće je potvrditi da se porezni prihodi, koji čine 90 posto proračunskih prihoda, prikupljaju sukladno planu, bez podbačaja.

Navedene činjenice jasno pokazuju da, uz sve fiskalne potrebe, Federacija BiH provodi stabilan i odgovoran pristup upravljanju javnim financijama, što omogućava održavanje pozitivne dinamike i osiguranje financijske održivosti u budućnosti, zaključak je saopćenja Vlade FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti