Petogodišnja pauza

Sajam ZEPS, privredni simbol Zenice, vraća se uz pomoć i podršku Vlade ZDK

07.07.2024. 11:29 / Izvor: Akta.ba
ZDK

Sajam ZEPS se vraća nakon petogodišnje pauze.

U Ministarstvu za privredu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) potpisani su ugovori sa preduzećima koja su ostvarila pravo na poticaj za učešće na domaćim i stranim privrednim sajmovima.

Poticaj su putem javnog poziva dobili privredni subjekti "Zenko", "Fedi", "RIMA-pak" i "Glovis" iz Zenice, "AS Nostro" Tešanj, "Metallon" i "R-produkt" iz Visokog te "Tisakomerc" iz Žepča, koji će se predstaviti na predstojećem sajmu ZEPS u Zenici.

Premijer Nezir Pivić ističe da je ZEPS jedan od poslijeratnih simbola Zenice i Zeničko-dobojskog kantona te da regija sa snažnom privredom treba da ima snažan privredni sajam kakav je bio ZEPS.

"Smatramo da Zenica kao središte ZDK-a treba da ima jedan ovakav privredni sajam i on će se održavati uz ključnu i svesrdnu pomoć Ministarstva za privredu i Vlade Zeničko-dobojskog kantona", rekao je premijer Pivić.

Ministar za privredu Samir Šibonjić rekao je da je i ovo jedan od načina da se pomogne domaćim preduzećima u traženju novih partnera i širenju tržišta, ali i da se podrži sajam ZEPS koji se vraća nakon petogodišnje pauze.

Naglasio je da su Vlada i ovo ministarstvo od prvog dana uključeni u oživljavanje ZEPS-a, kroz finansijsku podršku, ali i privlačenje izlagača.

"Nedavno smo bili u posjeti Istanbulskoj privrednoj komori i u kontaktu sa Ministarstvom privrede i trgovine dogovorili da Istanbulska privredna komora nastupi na sajmu ZEPS i da budu nosioci aktivnosti ispred Republike Turske. Cilj nam je da Turska bude zemlja partner ovog sajma. ZEPS vraća nadu svima nama. Raduje nas što ćemo imati priliku da prezentujemo ono što najbolje znamo da radimo, a to je da proizvodimo i stvaramo novu vrijednost", rekao je ministar Šibonjić.

Amir Bureković, vlasnik "RIMA-pak" iz Zenice, rekao je da inače posjećuje sajmove u Evropi i na Istoku, a posebno Turskoj.

Dodao je da se raduje povrataku ZEPS-a i da se nada velikom odzivu privrednika.

"Dosta izlažemo na inostranim sajmovima, posebno u Njemačkoj, tako da nam je veoma drago da ćemo se predstaviti na domaćem sajmu na način kako smo to dosad radili i ovo je jedna dobra prilika za sve nas", navela je Amela Ganibegović iz firme "Zenko" Zenica, saopćeno je iz Press službe ZDK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti