Dani jabuka u Goraždu okupili oko 80 izlagača iz BiH i regije
OTVORI GALERIJU

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Dani jabuka u Goraždu okupili oko 80 izlagača iz BiH i regije

Kako je istaknuto na otvaranju ove manifestacije, u proteklih deset godina ovaj vid prezentacije svojih proizvoda i usluga koristilo je više od 1.000 pojedinaca i preduzeća iz različitih oblasti poljoprivredne proizvodnje i pratećih djelatnosti.

11.10.2013. 09:58 / Izvor: eKapija.ba

U organizaciji Udruženja „Dani jabuke“ na platou Gradske dvorane ''Mirsad Hurić'' jučer  je svečano  otvorena 10. jubilarna privredno-kulturna manifestacija ''Dani jabuke'' Goražde 2013. Otvaranju sajma prisustvovao je veliki broj zvaničnika i posjetilaca, a manifestacija, koja će trajati do 12. oktobra, okupila je oko 80 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Turske.

Deseti po redu sajam svečano je otvorio dopredsjednik FBiH, Svetozar Pudarić riječima: ''Jabuka je dio bosanskohercegovačke historije i tradicije. Kada kažemo za nekoga da je lijep, onda je lijep kao rumena jabuka, kada se momci žene, traže zlatnu jabuku, to vam govori o ljepoti i značaju ovoga voća. Ovaj sajam organizovan je za desetku i upravo ovoga desetog desetog proglašavam sajam Dani jabuke  otvorenim.''

Inače, svečanom otvaranju prisustvovali su i ministri finansija i privrede Muhamed Kozadra i Emir Hrenovica u ime Vlade Kantona Sarajevo.

"I ove godine, Kanton Sarajevo preko Ministarstva privrede aktivno učestvuje u finansiranju učešća malih proizvođača, kroz zakup sajamskog prostora, na ovoj značajnoj sajamskoj manifestaciji", istakao je ministar Hrenovica, te dodao da je opredjeljenje resornog ministarstva uključivanje većeg broja proizvođača, posebno malih, u sve veće sajamske aktivnosti kako bi svoje proizvode mogli pokazati kupcima, ali i stvoriti nove poslovne veze kojim će unaprijediti svoje proizvodnje.

Kako je istaknuto na otvaranju ove manifestacije, u proteklih deset godina ovaj vid prezentacije svojih proizvoda i usluga koristilo je više od 1.000 pojedinaca i preduzeća iz različitih oblasti poljoprivredne proizvodnje i pratećih djelatnosti.

"Sajam je odlična prilika za proizvođače da svoje proizvode ponude krajnjim korisnicima svojim kupcima, ali i nama da uspostavimo nove kontakte i održimo radne sastanke uglavnom sa temama koje tretiraju, prije svega, stvaranje preduvjeta za pokretanje proizvodnih djelatnosti, a time i privrede uopšte u našoj zemlji, jer se bez njih niti jedno društvo ne može razvijati niti napredovati", naglasio je ministar Kozadra.

Ministri su, nakon ceremonije otvaranja sajma, obišli skoro sve sajamske štandove, a posebno su se zadržali upravo kod proizvođača iz Kantona Sarajevo kojima je Ministarstvo privrede omogućilo učešće na ovom značajnom sajmu.

Inicijator manifestacije i predsjednik Udruženja „Dani jabuke 2013“ Mirsad Hubanić je kazao da  sajam svake godine posjećuje sve više ljudi, te sa zadovoljstvom istakao da on u ime organizatora definitivno može reći da su uspjeli.

"Cilj nam je da narednih godina na ovom prostoru imamo što više profesionalnih voćara koji će biti registrovani i imati potencijal da ponude voće državi i regionu", dodao je Hubanić.

"Dani jabuke" traju tri dana i bit će okončani dodjelom priznanja proizvođačima najkvalitetnijih artikala.

Organizatori su zadovoljni interesovanjem i brojem učesnika, a u sklopu Sajma će pored izložbenih štandova, biti organizirano i niz naučnih predavanja i skupova na temu poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje. Treba naglasiti da će se i ove godine u okviru Sajma dodijeliti nagrade i priznanja za najuspješnije proizvođače.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti