Vinarija Rizman ušla na bh. tržište

28.10.2013. 13:00 / Izvor: eKapija.ba
Vinarija Rizman ušla na bh. tržište
OTVORI GALERIJU

Jedan od vlasnika ove vinarije je i Igor Štimac, bivši izbornik hrvatske reprezentacije, koji je također bio na sarajevskom Wine Weekend festivalu.

Vinarija Rizman, koja ima vinograde na Komarnu kod Kleka, prije sedam dana je počela sa distribucijom svojih proizvoda na bh. tržište. Za distributera su odabrali Stanić grupu. ''Ovo je naša prvi izlazak na bh. tržište. Planiramo se ove godine pozicionirati u najboljim restoranima i hotelima u BiH, sukladno količini vina koju proizvodimo'', kaže za eKapija.ba Mihovil Štimac, jedan od vlasnika ove tvrtke, koji se sa svojim vinima predstavio na ovogodišnjem Wine Weekendu koji se ovog vikenda održavao u Sarajevu.

(Mihovil Štimac)

Vinarija trenutno proizvodi oko 20.000 boca (20 posto od ukupnih kapaciteta) i skoro sve što proizvedu uspiju prodati. Ove godine očekuju porast na 40 posto ukupne proizvodnje.

Vinarija se prošle godine uspjela pozicionirali u dobrom dijelu Hrvatske i to u top restoranima i hotelima Splita, Dubrovnika, Zagreba i otoka. Planiraju osim BiH, ove godine ući i na tržište Srbije te Crne Gore, kaže Štimac.

Što se tiče trenutnog stanja na tržištu vina smatra da će se ulaskom Hrvatske u EU profilirati oni koji rade vrhunska i oni koji rade manje dobra vina. Nekakva sredina ostati prazna za vina iz EU, navodi on. 

Jedan od vlasnika ove vinarije je i Igor Štimac, bivši izbornik hrvatske reprezentacije, koji je također bio na sarajevskom Wine Weekend festivalu.  

D.K. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti