Počela realizacija edukativnog projekta Osmijeh Planete je u tvojim rukama

06.11.2013. 13:38 / Izvor: eKapija.ba
Počela realizacija edukativnog projekta Osmijeh Planete je u tvojim rukama

Kompanija Ekopak i udruženje Ekotim su jučer počeli sa realizacijom drugog ciklusa projekta „Osmijeh Planete je u tvojim rukama“ u sarajevskim osnovnim i srednjim školama.

Kompanija Ekopak i udruženje Ekotim su jučer počeli sa realizacijom drugog ciklusa projekta „Osmijeh Planete je u tvojim rukama“ u sarajevskim osnovnim i srednjim školama.

Nakon velikog interesovanja djece u prošloj školskoj godini učešće u novom ciklusu projekta uzeli su učenici osnovnih škola: Isak Samokovlija, Musa Ćazim Ćatić, KŠC Sarajevo, Nafija Sarajlić, Velešićki heroji i Aleksa Šantić, te učenici srednjih škola: Peta gimnazija, KŠC „Sveti Josip“ Sarajevo - Gimnazija, KŠC „Sveti Josip“ Sarajevo - Medicinska škola, Srednja medicinska škola Sarajevo i JU Srednja ugostiteljsko-turistička škola. Prva predavanja su održana jučer i to za učenike KŠC Medicinske škole „Sveti Josip“ i danas za učenike Pete gimnazije. 

U okviru prvog dijela projekta bit će održana edukativna predavanja koja će se u svim navedenim školama trajati od 04. novembra do polovine decembra. Predavanja se odnose na temu upravljanja ambalažnim otpadom i reciklaže, a s ciljem da se učenicima osnovnih i srednjih škola pruže kvalitetne informacije o posljedicama nepravilnog postupanja sa otpadom, te prednostima odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada. Pri završetku edukativnog dijela Projekta učenici će imati priliku da, u svojim  školama, demonstriraju stečeno znanje i učestvuju u kvizovima, a oni najbolji će u finalu odmjeriti svoje znanje sa finalistima iz drugih škola.

Osim takmičenja u znanju, učenici škola će zajedno sa učesnicima prošlog ciklusa Projekta imati priliku osvojiti nagrade i kroz takmičenje u sakupljanju ambalažnog otpada koje se realizira uz logističku podršku „Papir servisa“.

Vrijedne nagrade laptope, tablete, fotoaparate i enciklopedije za pobjednike kviza i takmičenja u sakupljanju otpada je će obezbjediti Ekopak, prvi ovlašteni operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u FBiH.

Svim školama učesnicama projekta „Osmijeh planete je u tvojim rukama“ bit će uručene odgovarajuće posude za odvojeno odlaganje papirnog i plastičnog ambalažnog otpada. Cilj je da svaka škola, učesnica projekta usvoji novi odnos prema otpadu,  nastavi sa razdvajanjem ambalažnog otpada, čime se nove generacije uče novoj kulturi življenja, što u konačnici stvara pretpostavku da u našoj zemlji u budućnosti odvojeno odlaganje i reciklaža ambalažnog otpada postane uobičajena praksa i način života.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti