Moguća carina bez papira i u BiH

12.12.2013. 10:17 / Izvor: Večernji List
Moguća carina bez papira i u BiH

Novi računalni tranzitni sustav (NCTS), koji skraćuje trajanje carinskih postupaka i pomaže u olakšavanju prelaska granice i prometu roba, jedan je od uvjeta za priključivanje EU.

Kako bi sustav prešao iz faze uvođenja u fazu rutinske primjene, potrebno je obučiti sve sudionike tog lanca.

Novi računalni tranzitni sustav (NCTS), koji skraćuje trajanje carinskih postupaka i pomaže u olakšavanju prelaska granice i prometu roba, jedan je od uvjeta za priključivanje EU. Dok se pripremaju za ulazak u Europu, države u regiji sve bolje reguliraju i vlastita tržišta.

NCTS, koji se mora primijeniti najkasnije godinu dana prije ulaska u punopravno članstvo EU, uspješno koriste 32 države: 28 država članica Unije i četiri članice Europskog sporazuma o slobodnoj trgovini. S obzirom da omogućuje potpunu elektronsku razmjenu informacija, nazivaju ga i “carinom bez papira”.

"Najveća prednost novog tranzitnog sustava je mogućnost korištenja elektronske komunikacije i razmjene informacija, umjesto starog postupka kada su se prilikom svakog prelaska granice morali obrađivati papiri. To će omogućiti da se jednom unesena tranzitna deklaracija koristi tijekom cijelog transporta, a robu će se u svakom trenutku moći pratiti", tvrdi Svjetlana Perković, voditeljica projekta u Upravi za neizravno oporezivanje BiH.

Očekuje se da će novi sustav u BiH biti uveden 2015. godine.

BiH već godinu dana priprema propise za provedbu tog projekta, nabavlja potrebnu opremu i razvija vlastite IT aplikacije. Dužnosnici BiH podijelit će svoja iskustva s kolegama iz Crne Gore koji upravo kreću s pripremom projekta.

"Carinska uprava trenutačno radi na pripremi nacionalnog plana razvoja projekta. Provedba projekta olakšat će prijelaz roba preko granice, sniziti tranzitne troškove, te time osigurati bolji položaj crnogorske robe i povećanu konkurentnost crnogorskog gospodarstva", rekla je za SETimes Snežana Vučković, pomoćnica ravnatelja crnogorske carinske uprave.

Kako bi sustav prešao iz faze uvođenja u fazu rutinske primjene, potrebno je obučiti sve sudionike tog lanca, uključujući poljoprivrednike, vozače, špeditere i carinike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti