Potpisan protokol između Vlade Vojvodine i Tuzlanskog kantona

21.01.2014. 17:18 / Izvor: eKapija.ba
Potpisan protokol između Vlade Vojvodine i Tuzlanskog kantona

Preduslov za široku regionalnu saradnju stvoren je današnjim potpisivanjem Protokola o saradnji između Autonomne Pokrajine Vojvodina (Republika Srbija) i Tuzlanskog kantona. Dokument je u ime Vlade Tuzlanskog kantona potpisao premijer Sead Čaušević

Preduslov za široku regionalnu saradnju stvoren je današnjim potpisivanjem Protokola o saradnji između Autonomne Pokrajine Vojvodina (Republika Srbija) i Tuzlanskog kantona. Dokument  je u ime Vlade Tuzlanskog kantona potpisao premijer Sead Čaušević. Delegaciju su činili Petar Simić, ministar razvoja i poduzetništva, Senaid Hadžić, ministar saobraćaja, trgovine i turizma, Sead Hasić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Adem Šehidić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Jasna Hivziefendić, savjetnica  premijera.

 "Ovim protokolom mi smo otvorili vrata svim institucijama da mogu brže,  jednostavnije i kvalitetnije uspostavljat saradnju i dogovarati projekte koje radimo. Ono što izdvajamo su aktivnosti vezane za evropske fondove. Mi već imamo saradnju sa nekoliko županija iz Republike Hrvatske a zajednička je ideja da to bude jedna široka regija u kojoj bi bili mi, dvije županije iz  Hrvatske, Vojvodina i Pečuh iz Mađarske koji otprilike čine širu regiju i koja ima zaista velike mogućnosti", rekao je ovom prilikom premijer Čaušević.

Bojan Pajtić, predsjednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine naglasio je da "stvaranjem konteksta za regionalno povezivanje dijelimo zajedničke ambicije i činimo korak ka evropskim integracijama što je danas i simbolično naglašeno pristupnim pregovorima Republike Srbije sa Evropskom Unijom. Naše su privrede kompatibilne. Kada uzmemo u obzir činjenicu da je izvoz iz Vojvodine u Bosnu i Hercegovinu bio 486 miliona dolara u prošloj godini a da je uvoz bio 103 miliona, vidimo da je izuzetno intenzivna trgovinska saradnja", rekao je predsjednik Vlade AP Vojvodina Bojan Pajtić.    

Ovom prilikom je kazano da će biti intenzivirana saradnja kada je u pitanju privreda, prije svega poduzetništvo, mala i srednja preduzeća, turizam, saobraćaj, kultura i poljoprivreda te formirano koordinaciono tijelo.

Delegaciju Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodina činili su Miroslav Vasin, potpredsjednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Dejan Avdalović, savjetnik predsjednika Vlade Vojvodine, Goran Mihajlović, viši savjetnik za odnose sa javnošću u Birou za odnose sa javnošću te Dejan Kovačević, stručni saradnik u Pokrajinskom sekretarijatu za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti