Uskoro uspostavljanje pet agrometeoroloških stanica na području Goražda

24.01.2014. 13:09 / Izvor: eKapija.ba
Uskoro uspostavljanje pet agrometeoroloških stanica na području Goražda

Ovim projektom treba da se uštedi na broju zaštita u toku godine što je direktno povezano sa finansijskim bilansom, a rezultirat će i zdravijim proizvodima, doprinijeti zdravijoj okolini, te uštedi na vremenu.

 U sklopu projekta Prognozno-izvještajni sistem u poljoprivredi prekograničnog regiona u Goraždu je održano predavanje poljoprivrednicima. Riječ je o predavanju koje se odnosi na zaštitu poljoprivrednog bilja i uspostavu i funkcionisanje agrometeroloških stanica čiji je cilj promocija projekta prekogranične saradnje, koju implementira Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo, u saradnji sa SERDA-om.

Partneri u Srbiji su Poljoprivredna stručna služba i  Razvojna regionalna agencija Užice. ''Projektom je predviđeno uspostavljanje mreže sa 15 agrometeoroloških stanica a poljoprivrednicima će ovim biti omogućeno da dobijaju blagovremeno  informacije o nastanku biljnih bolesti, tako da mogu djelovati na vrijeme'', istaknuto je iz Općine.

 Pomenutim projektom treba da se uštedi na broju zaštita u toku godine što je direktno povezano sa finansijskim bilansom, a rezultirat će i zdravijim proizvodima, doprinijeti zdravijoj okolini, te uštedi na vremenu.

Na području BPK-a Goražde trebalo bi biti postavljeno pet agrometeoroloških stanica, a informacije iz ovih stanica dobijat će poljoprivrednici sa područja našeg kantona koji će biti korisnici usluge.

Projekt je počeo 01. marta 2013. godine i trajat će do 31. maja 2014. godine. Ukupni troškovi projekta su  300. 000,00 eura od čega BiH će pripasti 130.000,00 eura, s tim što 25 % sredstava sufinanira Federalni zavod za poljoprivredu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti