Eksplozija ilegalnog rezanog duhana: BiH u 2013. izgubila oko 70 mil. KM

18.02.2014. 15:45 / Izvor: eKapija.ba
Eksplozija ilegalnog rezanog duhana: BiH u 2013. izgubila oko 70 mil. KM

Budući da je neoporezovani rezani duhan za motanje kategorija duhanskih proizvoda koja intenzivno i brzo raste u Bosni i Hercegovini, bilo je potrebno što tačnije izmjeriti veličinu tržišta neoporezovanog duhana.

Budući da je neoporezovani rezani duhan za motanje kategorija duhanskih proizvoda koja intenzivno i brzo raste u Bosni i Hercegovini, bilo je potrebno što tačnije izmjeriti veličinu tržišta neoporezovanog duhana tj. količine koje se trenutno konzumiraju i prodaju na uštrb legalno oporezovanog duhana i oporezovanih cigareta.

Kako do sada vladine agencije nisu ponudile procjene štete koju ovaj negativni trend uzrokuje - duhanske kompanije koje posluju u BiH (Fabrika duhana Sarajevo, Japan Tobacco International, Philip Morris International i Imperial Tobacco Group), angažirale su prestižnu agenciju za istraživanje tržišta "Ipsos" da napravi neovisnu, istraživačku studiju o veličini tržišta ilegalnog duhana, te gubicima koje iz toga proizilaze, saznaje eKapija.ba.

Ipsos Strategic Marketing sproveo je istraživanje koje je bilo sveobuhvatno i realizirano u dvije faze.

U prvoj fazi sprovedeno je istraživanje koje je uključivalo potrošače s ciljem mjerenja incidence pušenja, dok su u drugoj fazi istraživanja u fokusu bili prodavci na pijacama s ciljem mjerenja količine duhana u prodaji.

Istraživanje je provedeno u septembru 2013. godine, obuhvatalo je 1.541 domaćinstvo na području cijele zemlje (ukupno 3.983 ispitanika starijih od 18 godina), kao i posjetu 259 pijaca.

Istraživanje je pokazalo:

  • Tržište neoporezovanog rezanog duhana iznosi 8 % od ukupnog tržišta duhanskih proizvoda u BiH
  • Procjenjuje se da je u 2013. godini konzumirano 647 miliona cigareta napravljenih od neoporezovanog rezanog duhana
  • Bosna i Hercegovina je u 2013. g. izgubila najmanje 69,2 miliona BAM kroz poreze (akcize i PDV) koji nisu plaćeni državi
  • Od 259 pijaca na području BiH – na 64% se može kupiti neoporezovani rezani duhan
  • U prosjeku 4 prodavca ilegalnog rezanog duhana nalaze se na jednoj pijaci
  • U večini slučajeva, ilegalni duhan vidno je izložen na pijačnim tezgama     

Dakle, glavni zaključak istraživanja je da na teritoriji BiH postoji 266  pijaca na kojima se prodaju različite vrste proizvoda. Od ukupnog broja pijaca, 60% se nalazi u FBiH, 38% u RS-u, dok se na teritoriji Distrikta Brčko nalaze 4 pijace.

Shodno navedenom, bh. duhanske kompanije upozoravaju da rastući trend ponude, te konzumiranja ilegalnog rezanog duhana nanosi štete i onima koji su u legitimnom poslovnom lancu (od poljoprivrednika, preko proizvođača do trgovaca) – čineći financijske gubitke značajno većim od navedenih 69,2 miliona BAM.

Tim povodom, pomenute duhanske kompanije uputile su nadležnim institucijama poziv na hitnu akciju protiv ilegalne trgovine neoporezovanim razanim duhanom.

"Vjerujemo da ćete zaustaviti odliv višemilionskog državnog prihoda, spriječiti dalji rast kriminalnih aktivnosti (prodaje neoporezovanog rezanog duhana na pijacama širom BiH), te omogućiti kompanijama koje djeluju u skladu sa zakonom da imaju zdravo, poslovno okruženje, zadrže radna mjesta, te ulažu u nove investicije", navodi se u dopisu upućenom bh. institucijama.

Sažetak istraživanja pogledajte u prilogu

PREUZMI DOKUMENT:
Istrazivanje_trzista_neoporezovanog_rezanog_duhana_u_Bosni_i_Hercegovini.doc

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti