Zajednički nastup bh. kompanija na najavljenim projektima Elektroprenosa

19.02.2014. 15:15 / Izvor: eKapija.ba
Zajednički nastup bh. kompanija na najavljenim projektima Elektroprenosa

Učesnici sastanka su se složili da domaće kompanije posjeduju ljudske resurse, reference i tehnologije koji mogu uspješno odgovriti najkompleksnijim poslovima u oblasti energetike.

Energoinvest d.d. – Sarajevo i Elektroinženjering Banja Luka organizirali su, 19. februara 2014. u Sarajevu, sastanak povodom mogućnosti zajedničkog nastupa BH kompanija na najavljenim projektima Elektroprenosa BiH. Na ovom sastanku učešće su uzeli predstavnici vodećih kompanija sa prostora čitave države Bosne i Hercegovine u oblastima energetike, a kako bi razmjenili mišljenja, pozicije i mogućnosti angažmana u investicijama koje su najavljene iz Elektroprenosa BiH.

Učesnici sastanka su se složili da domaće kompanije posjeduju ljudske resurse, reference i tehnologije koji mogu uspješno odgovriti najkompleksnijim poslovima u oblasti energetike. Sa zadovoljstvom je konstatovano da ovakav pristup ima podršku nadležnih minsitarstava iz FBiH i RS, kao i predstavnika sindikata iz oba entiteta, te su ovom sastanku prisustovali Muhamed Hadžić (Sindikat metalaca BiH), Obrad Belenzada (Sindikat metalaca i rudara RS), Bajro Melez (Sindikat metalaca Kantona Sarajevo), Mustafa Jugo (Sindikat Energoinvesta).

Uočeno je da u postojećem pravnom okviru ne postoji dovoljno prostora za razvoj i aktivnosti domaćih kompanija, te su se prisutni usaglasili da je neophodno uraditi izmjene za poboljšanje uslova nastupa domaćih firmi.

S obzirom na to da su u Elektroprenosu BiH najavili da će u sljedećih 10 godina osigurati 800 miliona KM za investicije iz vlastitih sredstava, domaće kompanije žele aktivno participirati i biti ključni izvođač radova na projektima sanacije dalekovoda i trafostanica na području BiH, izgradnji novih dalekovoda i trafostanica do naponskog nivoa 400 kV i ostalih investicja u našoj zemlji.

Dogovoreno je da će ovakvi sastanci biti redovno održavani s ciljem blagovremenog informisanja, planiranja i nastupa na narednim projektima, saopćeno je iz Energoinvesta.

Inače, sastanku je prisustovovalo 16 kompanija: Energoinvest d.d. Sarajevo, Elektroinženjering – Banja Luka, Energoinvest - Tvornica Dalekovodnih Stubova – TDS Sarajevo, Energoinvest - Sistemi Upravljanja Energijom – SUE Sarajevo, Energoinvest – Dalekovodizgradnja – Sarajevo,  Tvornica Elektroopreme d.d. Sarajevo,  Umel-Dalekovodmontaža d.o.o. Tuzla, Deling d.o.o. Tuzla,  Elker Ljubija, Inving Prijedor, Dalekovod TKS a.d. Doboj, ELNOS BL Banja Luka, Kaldera Company Laktaši, Kapis d.o.o. Tomislavgrad, Inving-Invest Inženjering d.o.o. Prijedor i Elko d.o.o. Istočno Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti