U Institutu za javno zdravstvo RS-a moguća kontrola kvaliteta meda

12.03.2014. 08:25 / Izvor: eKapija.ba
U Institutu za javno zdravstvo RS-a moguća kontrola kvaliteta meda

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske jučer je saopćeno da proizvođači u njihovim laboratorijama mogu da kontrolišu med, s obzirom na to da se s certifikatom ove ustanove med preko Slovenije izvozio u EU.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ( IZJZ RS) jučer je saopćeno da proizvođači u njihovim laboratorijama mogu da kontrolišu med, s obzirom na to da se s certifikatom ove ustanove med preko Slovenije izvozio u EU, pri čemu je, bez bilo kakvih primjedbi, uvažen.

Podsjećaju da u okviru svoje nadležnosti, posjeduju laboratorije za ispitivanje kvaliteta i zdravstvene ispravnosti namirnica, a samim tim i meda.

"Obim ispitivanja u skladu je s važećim propisima, koji su usklađeni s propisima EU. Naglašavamo da je naša laboratorija akreditovala sve metode za ispitivanje kvaliteta, učestvovala u međunarodnim međulaboratorijskim poređenjima rezultata, te da pouzdano možemo tvrditi da možemo kompetentno ocijeniti kvalitet meda i detektovati falsifikate", navode u saopćenju.

Također, od kontaminenata, laboratorija ispituje sadržaj toksičnih i drugih metala u medu, kao i u ambalaži koja se koristi u proizvodnji i skladištenju meda.

Ističu i da se pored fizičko-hemijskih analiza meda, u Institutu vrše i mikrobiološka i ispitivanja na radioaktivnost, što sve daje potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti ove vrste proizvoda.

U Institutu trenutno rade i na uvođenju metode za utvrđivanje sadržaja antibiotioka i pesticida, što se zahtijeva propisima o zdravstvenoj ispravnosti meda.

Ipak, najveći problem predstavlja nedostatak interesa ili materijalnih sredstava proizvođača, što se vidi iz podatka da se godišnje u IZJZ donese do pet uzoraka meda  na analizu.

Dosadašnja dugogodišnja ispitivanja su pokazala da je zaista neophodno provoditi redovni monitoring meda u Republici Srpskoj, kako s aspekta zdravstvene ispravnosti, tako i zaštite potrošača.

Uvjet za izvoz prehrambenih proizvoda koje EU postavlja pred naše proizvođače i izvoznike je potvrda da se u državi izvoznici, proizvod koji se namjerava izvoziti u EU, najmanje tri godine prati  redovnim monitoringom.

Za taj monitoring je osim dobre organizacije, od svih struktura koje čine nadzor, potrebno planirati i izdvojiti sredstva za analizu, koja nisu mala. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti