Na Business caféu najavljeno otvaranje Boot Campa 1. jula u Sarajevu

09.04.2014. 14:27 / Izvor: eKapija.ba
Na Business caféu najavljeno otvaranje Boot Campa 1. jula u Sarajevu

Boot Camp je kasarna gdje će se puno učiti i raditi. To je mjesto gdje će se mladi potencirati da postanu IT stručnjaci.

Na drugom Business caféu koji je održan danas u Sarajevu u organizaciji Agencije Global Market Solutions (GMS) najavljeno je 1. jula otvaranje Boot Campa, obrazovnog centra koji bi trebao raditi preedukaciju osoba i uvesti ih u IT industriju. Boot Camp bi godišnje trebao da proizvodi 100 do 200 osoba spremnih za rad u IT industriji.

Damir Ibrišimović, prvi čovjek i osnivač kompanije AtlantBH prve web desing i hosting kompanije u BiH koja je pokretač Boot Campa je kazao kako IT industrija u BiH danas može zaposliti daleko više ljudi nego što sada ima ukoliko poduzmemo određene mjere.

"Boot Camp je kasarna gdje će se puno učiti i raditi. To je mjesto gdje će se mladi potencirati da postanu IT stručnjaci", kaže  Ibrišimović, naglašavajući kako znanje koje steknu u Boot Campu mogu prodati odmah.

Enes Hašimbegović, direktor kompanije Domoinvest koja je ideju o Business caféu podržala među prvim kompanijama, kaže da primjera uspješnih kompanija koje svoje usluge izvoz ima još, a to kaže pokazuje i današnji primjer Business caféa.

Pojašnjava kako je bit svega promocija i zalaganje, jer i sam je u toku svog poslovanja imao određenih prepreka, naročito administrativnih.

Cilj ovog neformalnog druženja privrednika, kojem su prisustvovali predstavnici više od 50 uspješnih bh. kompanija, kao i na prethodnom, u decembru 2013., jeste motivacija poduzetnika i njihovo poslovno uvezivanje, uz razmjenu znanja.

Amra Hašimbegović , izvršna direktorica Global Market Solutions za eKapija.ba je kazala kako je danas zadovoljna što je tim GSM imao priliku ugostiti mlade i uspješne ljude Milada Čerkića i Damira Ibrišimovića osnivače kompanije AtlantBH. Kompanija u kojoj radi 50 - 60 softverskih inženjenjera, neko ko svoje kompletno znanje izvozi van Bosne i Hercegovine.

Hašimbegović je najavila i održavanje narednog Business caféa krajem maja, dok će se svaki naredni Business café održavati svako dva mjeseca.

Organizatori ni ovaj put nisu zaboravili na društvenu odgovornost, pa je  danas predstavljeno Udruženje oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo. Predstavnici Udruženja obratili su se prisutnima, a za Udruženje će biti prikupljene i dobrovoljne novčane donacije.

Istaknuto je kako danas u Kantonu Sarajevo ima oko 900 oboljelih od multipla skleroze. Udruženje broji 300 članova, od čega je 68 % nepokretnih i 32 % sa stepenom oštećenja od 60 – 90 %.

Business café su podržale kompanije BH Telecom, Triglav osiguranje i Domoinvest, portal eKapija.ba...

E. Ko.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti