Prilika za povezivanje: U maju u Jajcu Sajam turizma i eko proizvoda

15.04.2014. 12:26 / Izvor: eKapija.ba
Prilika za povezivanje: U maju u Jajcu Sajam turizma i eko proizvoda

Sajam će biti tradicionalan održavat će se svake godine. Osim izložbenog karaktera Sajam će biti prilika za upoznavanje, povezivanje eko proizvođača i zbližavanje.

U cilju razvoja turizma i zapošljavanja što većeg broja mladih, stručnih i obrazovanih Agencija za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca 24. i 25. maja 2014. godine u Jajcu će organizovati Sajam turizma i eko-proizvoda - Jajce 2014.

Sajam se organizuje pod generalnim pokroviteljstvom Općine Jajce, dok je Agencija nosilac svih pripremnih aktivnosti, potvrdio je u razgovoru za eKapija.ba Huso Hadžić, direktor Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

"Sajam će biti tradicionalan i održavat će se svake naredne godine u centru grada između Travničke i Banjalučke kapije", kaže Hadžić, naglašavajući kako već vlada veliko interesovanje za održavanje Sajma.

Najavljeno je učešće izlagača i gostiju iz Banja Luke i susjednih općina, a kako kaže Hadžić, interesovanje za izlaganjem pokazao je i Jukan, poznati proizvođač zdrave hrane.

"Jajce ima puno toga za ponuditi. U Jajcu je samo 27 zaštićenih nacionalnih spomenika, i još više onih koji to još uvijek nisu.  U Jajcu se nalazi i jedan od najljepših vodopada u Evropi, Plivska jezera, kao i stare vodenice. Jajce su nekad zvali kontinentalni Dubrovnik", kaže Hadžić, ističući kako je ovaj grad prošle godine posjetilo 80.000 turista, te dodaje da skoro i nema zemlje iz koje nije bar pet turista bilo u Jajcu.

Ističe, kako će se akcenat na Sajmu dati eko proizvodnji, ali i turizmu.

"Na ovaj način želimo da povežemo eko proizvođače da se na jednom mjestu sastanu, upoznaju, zbliže i naprave sebi bolju organizaciju za kasnije", pojašnjava Hadžić, dodajući kako u Jajcu ima jako puno proizvođača eko hrane, meda, ljekovitih trava, eko proizvoda, ručnih radova žena, suvenira...

"I upravo ovo će biti prilika da izlože i prodaju svoje proizvode na licu mjesta."

Tokom dvodnevnog održavanja Sajma planirano je otvaranje turističke sezone u Jajcu za 2014. godinu, polaganje kamena temeljca za novi, savremeni info-centar sa info prostorom, suvenirnicom, 6 javnih WC-a i 1 za invalide, primopredaja obnovljenih Mlinčića na Plivskim jezerima, održavanje okruglog sta na temu "Turizam-ulaganja i korist" te bogat kulturno-zabavni program.

Hadžić, kaže kako Agencija, uz pokroviteljstvo općine Jajce, planira u 2014. godini održati skove s vodopada, koji će takođe biti tradicionalni, kao i održavanje manifestacije za dijasporu.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti