Sajam Energa: Austrijske firme prezentirale nove tehnologije iz energetike

12.06.2014. 08:17 / Izvor: eKapija.ba

U ime domaćih privrednika i izvršne vlasti govorili su Nedret Kikanović, direktor kantonalne privredne komore Tuzla i Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice u Vladi TK-a.

Drugog sajamskog dana Međunarodnog specijaliziranog sajma energetike Energa 2014 koji se u Tuzli održava u periodu od 10.-13. juna/lipnja 2014. godine, Ured Trgovinskog savjetnika Austrijske ambasade u BiH u saradnji sa Privrednom komorom Austrije, organizovao je Austria Showcase na temu "Energetika i zaštita okoliša".

Tehnike zaštite okoliša i obnovljive energije u budućnosti bit će posebno brzo rastuća industrijska grana, a Austrija u evropskoj usporedbi zauzima vodeću ulogu po pitanju zaštite okoliša. Mnogo preduzeća prepoznalo je tržišne i izvozne šanse te grane, a tehnologije, koje se mogu upotrijebiti za proizvodnju jeftinije i neutralne energije, zauzimaju visoki položaj u austrijskoj privredi.

Dio tih tehnologija prezentirale su firme Voith Hydro GmbH &CoKG, Siemens AG Osterreich, INGRA, Tondach, M-U-T i Schiebel.

"Austrija ima dugoročna iskustva u tehnologijama zaštite okoliša i energije, čak od sedamdesetih godina prošlog vijeka. Do sada je urađeno dosta istraživanja, te ostvaren evidentan napredak u ovim oblastima. Vjerujemo da će tehnologije koje su naše firme danas prezentirale potencijalnim partnerima, unaprijediti ovu oblast u Bosni i Hercegovini", istakao je Sigmund Nemeti trgovinski savjetnik u Ambasadi Austrije u BiH.

U ime domaćih privrednika i izvršne vlasti govorili su Nedret Kikanović, direktor kantonalne privredne komore Tuzla i Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice u Vladi TK-a.

Danas će u sajamskom prezentacijskom prostoru, od 11.00 sati tuzlanska firma Sicon Sas prezentirati „Uređaj za neprekidno napajanje G-TEC ITALIJA“ Modularni UPS MUST 400 (10-400) kVA i UPS NS3000 (10-30) kVA, a od 13.00 sati Kopex S.A. Poljska prezentirat će proizvodne mogućnosti firme Elgor Hansen, članice Grupe Kopex.

U 18.00 sati Tuzlanski sajam, organizator „Energe 2014“, dodijelit će priznanja i plakete izlagačima.

Sajamski prostor, danas i sutra je otvoren i za posjete građanstva, a sav prihod od prodaje ulaznica će biti doniran fondovima za građane ugrožene poplavama i klizištima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti