Odobren program podsticaja: Za revitalizaciju Mljekare Milgor 550.000 KM

26.06.2014. 08:16 / Izvor: eKapija.ba
Odobren program podsticaja: Za revitalizaciju Mljekare Milgor 550.000 KM

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde jučer je na sjednici dala saglasnost na Program novčanog podsticaja za podršku revitalizaciji Mljekare "Milgor" i stvaranju uvjeta za pokretanje prerade mlijeka.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde jučer je na sjednici dala saglasnost na Program novčanog podsticaja za podršku revitalizaciji Mljekare "Milgor" i stvaranju uvjeta za pokretanje prerade mlijeka i razvoj poljoprivredne proizvodnje na području BPK Goražde u skladu s potpisanim sporazumom s Kraljevinom Holandijom.

Ukupna vrijednost tog programa je 550.000 KM, a očekivani rezultati programa u 2014.godini su : završen proces reorganizacije poslovanja Mljekare "Milgor", izrađen poslovni plan za izlazak proizovoda mljekare na tržište, smanjivanje ukupnih obaveza mljekare na održivi nivo, pokrenut probni rad mljekare, uspostavljen sistem otkupa, prerade i prodaje proizvoda od miljeka, povećanje stočnog fonda na području kantona, broja mini farmi itd.

Na sjednici Vlada je odobrila inicijativu Ministarstva za urbanizam za pokretanje procedure kupovine gradskog građevinskog zemljišta u naselju Vitkovići, u svrhu izgradnje stambeno-poslovnog objekta za mlade osobe uposlene u preduzećima u ovoj industrijskoj zoni.

Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju konačne rang liste za prodaju stanova u stambeno-poslovnom objektu "Lamela H2- zgrada za mlade" u Goraždu te dala saglasnost na Plan utroška budžetskih sredstava Ministarstva za urbanizam sa podračuna za zaštitu okoline Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Vlada i Skupština podržaće ovaj projekt pod uslovima da se njegovom realizacijom na području BPK Goražde otvori oko 2000 novih radnih mjesta te da ukupna investicija iznosi 220 miliona KM. Objekti i centri moraju biti završeni u roku od 5 godina u najmanjem procentu od 80% gotovosti, da Bosanski razvojni centar odmah uloži 600.000 KM u kupovinu 40 hektara zemljišta neophodnog za realizaciju projekta te da prioritet pri izgradnji objekata i drugih sadržaja pod istim uslovima imaju firme sa područja BPK Goražde.

Objekti i centri moraju biti završeni u roku od pet godina u najmanjem procentu od 80% gotovosti, da Bosanski razvojni centar odmah uloži 600.000 KM u kupovinu 40 hektara zemljišta za realizaciju projekta te da prioritet pri izgradnji objekata i drugih sadržaja pod istim uvjetima imaju firme s područja BPK Goražde.

Također, Vlada je primila k znanju Informaciju o izradi studije ekonomske opravdanosti za MHE na rijeci Kolini, te dala saglasnost za zaključenje ugovora o izvođenju radova na redovnom ljetnom održavanju regionalne ceste R-448.



 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti