Semir Efendić: Najdinamičnija smo općina u BiH za privredu

09.07.2014. 09:41 / Izvor: eKapija.ba
Semir Efendić: Najdinamičnija smo općina u BiH za privredu

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo u intervjuu za ekapija.ba najavljuje svečano otvaranje dvorane "Srce", vrtića "Kadifica"... Otkriva detalje oko izgradnje Bauhaus centra i najavljuje investicije iz Kuvajta i Saudijske Arabije.

Općina Novi Grad jedna je od najprosperitetnijih u BiH. U okviru programa "Pokrenimo Novi Grad zajedno" počela je realizacija nekoliko bitnih projekata. Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo u intervjuu za ekapija.ba najavljuje svečano otvaranje dvorane "Srce", vrtića "Kadifica" na Dobrinji, završetak radova na obnovi Doma zdravlja "Kumrovec"... Otkriva detalje oko izgradnje Bauhaus centra i najavljuje investicije iz Kuvajta i Saudijske Arabije.

Općina Novi Grad je postala pravo gradilište, gradi se na sve strane. U okviru programa "Pokrenimo Novi Grad zajedno" planirano je i već najavljeno nekoliko projekata. Možete li nam reći šta nas očekuje narednih godina?

- Značajan dio projekata koji je najavljen u okviru programa "Pokrenimo Novi Grad zajedno" je u realizaciji. Ove godine očekujemo završetak radova na Domu zdravlja "Kumrovec" koji je najveći u Kantonu Sarajevu. Prva faza radova koja je koštala oko dva miliona KM privodi se kraju. U proceduri je priprema tendera za drugu fazu.

Radi se i rekonstrukcija ulice Adema Buče koja vodi do gradske deponije. Po prvi put u ovoj ulici radi se horizontalna i vertikalna signalizacija. U donjem dijelu ulice bilo je i problema oko rekonstrukcije. Kanalizaciona mreža je bila u jako lošem stanju, te se morala raditi njena rekonstrukcija. U realizaciji projekta osim Općine učestvuje i preduzeće Vodovod i kanalizacija. Iskope vrši firma "Orman". Vrijednost projekta izgradnje nove separatne kanalizacione mreže ispod saobraćajnice je 480.000 maraka. Očekujemo da bi u ovoj godini projekat trebao biti u potpunosti završen.

Od projekata u okviru programa "Pokrenimo Novi Grad zajedno" značajno je i to da je počela izgradnja škole na Aneksu. To je veliki projekat. U planu je i raspisivanje tendera za dogradnju škole u Dobroševićima koja je jedna od najopterećenijih u KS. Planirano je da ove godine počnemo sa dogradnjom.

Nadamo se da će do početka školske godine biti završena i sportska sala u OŠ Behaudin Selmanović u Briješću. U projekat je uključeno i Ministarstvo obrazovanja KS-a i Zavod za izgradnju KS-a. Ovo je milionski projekat i radi se o jednoj od najstarijih škola u Sarajevu.

OD SANACIJE KROVOVA DO KUVAJTSKIH INVESTICIJA

Bitni projekti Općine jesu i sanacija krovova i fasada, izgradnja vrtića na Dobrinji, završetak dvorane "Srce" i ambulante u Bojniku. Dokle se stiglo sa navedenim projektima?

- Ove godine ulažemo oko 300.000 maraka u rekonstrukciju fasada i krovova na zgradama.Naručili smo projektovanje i redizajn jedne lamele na Alipašinom Polju. Imamo osigurana određena sredstva za početak projekta u okviru kojeg bi se osim redizajna radilo i utopljavanje zgrade. Planirali smo da ovo uradimo kao pilot projekat kako bi smo uočili efekte utopljavanja. Međutim da bi utopljavanje stambenih zgrada imalo prave efekte i bilo motivirajuće za građane mora se nešto promijeniti u sistemu snadbijevanja toplotnom energijom u Kantonu Sarajevo. Sada imamo situaciju da i kada bi utoplili neku zgradu i značajno smanjili utrošak energije građani bi i dalje plaćali istu cijenu za grijanje što nikako ne motivira ovakve projekte. U narednom periodu ovo ćemo morati raditi u saradnji sa JKP Toplane i tražiti modele koji će omogućiti da se ušteda energije osjeti i na cijeni grijanja kako bi projekti utopljavanja dobili pravi smisao.

Jedan od vrtića na Dobrinji (Kadifica) je završen. Otvaranje je planirano 1. septembra. Naredne godine trebala bi započeti izgradnja novog vrtića koji će imati širi prostor sa vanjskim igralištima za djecu.

Pri kraju su radovi i na izgradnji sportske dvorane "Srce" u Buča Potoku, koja bi trebala biti otvorena u augustu ove godine. Trenutno se izvodi četvrta faza radova. Postavlja se podno grijanje. Ovo će biti druga dvorana u Općini i Kantonu Sarajevo koja će imati podno grijanje. Izgradnja ovog sportskog objekta, koji će koštati blizu tri miliona maraka, u potpunosti je finansirana sredstvima Općine Novi Grad Sarajevo.

Ambulanta u Bojniku je skoro završena. Sa Domom zdravlja KS je dogovoreno da u ovom mjesecu preuzmu objekat.

Šta je sa projektom  "Tunel spasa"?

-To je projekat kojim upravlja Fond memorijala KS-a. Mi smo sa Općinom Ilidža radili na usvajanju urbanističkog projekta koji će omogućiti dalji razvoj i izgradnju na toj lokaciji, odnosno definisati sami obuhvat. Ranije je postojao plan koji je bio veoma širok i preambiciozan. Bila je predviđena eksproprijacija desetak kuća od strane Općine Nove Grad. To je za nas bilo nerealno jer nismo imali toliko novca, tako da smo sa Općinom Ilidža dogovorili da se taj obuhvat smanji. Donesena je odluka o izradi novog urbanističkog projekta. Očekujem da se on usvojiti do kraja ove ili naredne godine. Projekat je značajan za razvoj turizma Općine Novi Grad, međutim KS je ranijim odlukama upravljanje objektom dodijelio Fondu memorijala.

IDUĆE GODINE GRADNJA I OTVARANJE BAUHAUS CENTRA 

Na području općine Novi Grad je najavljena gradnja i otvaranje Bauhaus centra. Šta je sa ovim projektom?

-Bauhaus je prošle godine nakon puno problema oko plaćanja rente dobio građevinsku dozvolu. Prema našim informacijama u Srednjoj Evropi kupili su jedan veliki trgovački lanac i iz tog razloga nisu išli u nove gradnje u ovoj godini. Rentu su plaćali u ratama. Prošle godine Općini su platili oko pola miliona, a ove godine krajem juna su uplatili 250.000 KM. Ovim su izvršili svoju obavezu i od strane Općine nemaju prepreka mogu početi sa gradnjom. Kako smo informisani ubrzo bi trebala početi izgradnja ograde koja će služiti budućem centru, dok iduće godine kreće izgradnja i otvaranje centra.

Kakva je saradnja sa stranim investitorima i koliko je Općina pojednostavila svoje procedure?

- Mi smo jedna od Općina koja ima strana ulaganja, konkretno u nekretnine. Jedna kuvajtska firma investira u rezidencijalno naselje u Dobroševićima. Velika su koristi od tog projekta. Uplatili su donaciju od 300.000 maraka u dogradnju škole u Dobroševićima. Trenutno se u naselju radi vodovod u dužini od oko 1.500 metara. Zahvaljujući ovoj investiciji, ulica kojom prolaze vodovodne cijevi će dobiti gradsku vodu.Uradit će i rekonstrukciju ceste do naselja. To su samo neke od beneficija.

Pripremamo i određene lokacije za investicije firmi iz Saudijske Arabije i Kuvajta.Već je razgovarano sa pojedinim investitorima i o većim projektima od ovoga.

LAKŠIM PROCEDURAMA DO STRANIH INVESTICIJA

Koliko se čeka na određene dozvole?

- Jedan dio dokumenata izdaje Općina i tu se stvari mogu ubrzati, iako to opet zavisi i od drugih institucija koje također daju dozvole, npr. za registraciju firmi.

Općina izdaje dozvole za gradnju i ako se gradi gdje je planirano, urbanistička i građevinska saglasnost se može dobiti za nekoliko mjeseci. Investitori su zadovoljni i kada je to šest mjeseci.

Koliko privrednih subjekata djeluje na području Općine Novi Grad ?

- Na području općine Novi Grad djejuje oko 6.400 privrednih subjekta.

Kakva je saradnja sa privrednicima koji djeluju na području Općine?

- Najdinamičnija smo općina u BiH za privredu u kojoj se procesi dešavaju brzo. U Općini je formiran Odsjek za privredu i počeli smo prvi put aktivno raditi sa privredom. Obišli smo sve firme i u stalnom smo kontaktu sa privrednicima.  U prošloj i ovoj godini Općina je u saradnji sa jednom domaćom bankom formirala fond od ukupno 7,5 miliona maraka, čime su pružena povoljna finansijska sredstva za privredu Novog Grada. Do sada su 22 firme realizirale sredstva putem ove finansijske linije. Ukupno je utrošeno oko četiri miliona maraka, a korisnici ovih sredstava ukupno zapošljavaju 1.148 ljudi.

U narednom periodu pripremili smo i program uređenja građevinskog zemljišta sa 12 lokacija. Vrlo brzo će raspisivanje konkursa za dodjelu zemljišta. Imamo ozbiljne investitore koji već žele da grade stambeno - poslovne objekte.

Možete li nam istaknuti uspješne privrednike koji doprinose razvoju općine?

- Imamo se čime pohvaliti. Kao uspješnu kompaniju koja djeluje na području općine pomenuo bih "Centrotrans Eurolines" koja je bila potpuno uništena tokom agresije i koja je primjer uspješne privatizacije od strane radnika. Firma ima više od 500 uposlenih, redovne plate i pružaju najveći broj usluga u prevozu u BiH, iako imaju velike probleme sa nelegalnim domaćim i međunarodnim prevozom.

"Megamix" je još jedna od uspješnih firmi. Prošle godine imali su preko 50 miliona obrta. Firma ima dobro razvijen sistem distribucije roba široke potrošnje, vrhunska skladišta i rade veoma dobro.

"Euro-Asfalt" je također uspješna firma koja gradi značajne dionice koridora VC i sa velikim uspjehom se nosi sa međunarodnom konkurencijom u oblasti cestogradnje.

Ima još dosta uspješnih firmi, nezahvalno bi bilo nabrajati, a da se niko ne naljuti, pomenuo sam samo neke...

Kako vidite Općinu Novi Grad do kraja ovoga mandata? Na čemu ćete istrajati?

-Uspjeli smo promijeniti imidž Općine. Ja želim da ona bude puno ljepša i morat ćemo nešto uraditi kada je upitanju uređenje, umivanje ulica. Tu imamo nesređeno stanje. Ove godine smo imali situaciju da smo neprekidno imali pozive građana koji su se žalili na zapuštenost parkova. Nismo zadovoljni preduzećem "Park" koje radi na uređenju zelenih provršina i preduzećem "Rad" koje je zaduženo za odvoz i sakupljanje smeća u KS-u. U Novom Gradu izražen je problem neredovnog odvoza smeća. Ne znam šta su uzroci ovih problema, ali naši građani trpe zbog njihove neefikasnosti i obraćaju se nama. Ako ova preduzeća ne budu dovoljno efikasna, u narednom periodu ćemo morati raditi na rješavanju tog problema putem preduzeća "Lokom" i uz pomoć naše Civilne zaštite, kako bi naše zelene površine uspjeli održavati.

Razgovarala: Elvira Kokor

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti