BiH sa dva predstavnika na CEMEX Building Award u Meksiku

30.07.2014. 12:11 / Izvor: eKapija.ba

Dodjelom Graditeljske nagrade CEMEX, za najbolje projekte proglašeni su Horizont Centar u Banja Luci i Upravna zgrada preduzeća Hidroelektra na Drini u Višegradu, koji će već u novembru ove godine predstavljati BiH na međunarodnom takmičenju CEMEX Building Award u Meksiku

Dodjelom Graditeljske nagrade CEMEX, za najbolje projekte proglašeni su Horizont Centar u Banja Luci i Upravna zgrada preduzeća Hidroelektra na Drini u Višegradu, koji će već u novembru ove godine predstavljati BiH na međunarodnom takmičenju CEMEX Building Award u Meksiku, gdje će biti predstavljeni najbolji projekti iz čitavog svijeta. Ovim je završeno prestižno takmičenje koje je ove godine u Bosni i Hercegovini održano šesti put, a čiji je cilj prepoznavanje najboljeg u arhitekturi i građevini, te podsticanje kontinuirane inovacije u izgradnji i primjene koncepta održive gradnje.

Članovi Odbora nagrade: prof. dr. Mustafa Hrasnica, dipl. ing. građ., dekan Građevinskog fakulteta u Sarajevu, dr. sc. Jaroslav Vego, dipl. ing. arh., redovni profesor na Građevinskom fakultetu u Mostaru te Saša Čvoro, dipl.ing.arh. s Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banja Luci, nezavisnom su odlukom proglasili pobjednike u dvije kategorije. U kategoriji Stambene građevine nagradu je odnio poslovno – stambeni kompleks Horizont centar u Banja Luci a Upravna zgrada preduzeća Hidroelektra na Drini u Višegradu proglašena je pobjednikom u kategoriji Javnih i poslovnih građevina.

Na prigodnom okupljanju povodom dodjele nagrada arhitekt Saša Čvoro, član Odbora nagrade, kazao je da ga raduje što ove godine imamo pobjedničke projekte u čak dvije kategorije.

"Radi se o sjajnim građevinama, za koje sam siguran da će uspješno predstaviti graditeljstvo Bosne i Hercegovine na međunarodnom nivou. Nagrađeni su projekti koji su zadovoljili uslove prepoznatljivosti, autentičnosti i određene savremene arhitektonske izraze ", rekao je Čvoro.

U ime CEMEX-a, dobitnike je pozdravio direktor prodaje i logistike, Velimir Vilović uputivši čestitke za uspjeh i rad i poželevši pobjednicima još mnogo dobrih rezultata, kreativnih arhitektonskih i građevinskih rješenja koja će dodatno podstaći razvoj graditeljstva Bosne i Hercegovine.

"Vjerujem da će vaš dobar primjer slijediti i nove generacije graditelja i da ćemo moći izgraditi još mnogo novih, održivih modernih građevina u budućnosti. BiH je dokazala da drži korak u graditeljstvu,  kao i druge zemlje regije, a do sada smo imali uspješnih primjera BH graditeljstva na međunarodnoj smotri ", zaključio je Vilović.

Brane Mitrović, arhitekta projekta Upravne zgrade preduzeća Hidroelektra na Drini u Višegradu Hidroelektrane na Drini rekao je da ova zgrada predstavlja odraz okruženja u kojoj se nalazi.

"Pokušali smo primjenom lokalnih materijala, odnosno kamena i drva, da približimo ljudimo sa strane prirodu tih materijala i kvalitet koji oni posjeduju. Ovo su male sredine i imaju neke svoje specifične i lične pečate, ako ih ovim putem predstavimo svijetu onda je to uspjeh za nas", rekao je Mitrović.

Dalibor Bjelica, arhitekta firma A+B iz Banjaluke koja je bila zadužena za projekat stambene zgrade Horizont Centra, rekao je da je ovaj objekat atipičan u odnosu na većinu stambenih objekata u Banjaluci, i da se izdvaja zahvaljujući zanimnljivoj arhitekturi, ravnim i jasnim linijama i upečatljivoj bijeloj fasadi.

Graditeljska nagrada CEMEX u Bosni i Hercegovini odvija se po principu poziva na konkurs, što znači da Odbor nagrade, vodeći se stručnim znanjem, poziva projekte na učešće u konkursu. Predstavnici nominovanih projekata, po pozivu dostavljaju dokumentaciju koja Odboru nagrade predstavlja osnov za donošenje konačne odluke o izboru pobjednika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti