INTERA Tehnološki Park Mostar sudjelovao na 5. Festivalu znanosti u Sinju

22.09.2014. 16:19 / Izvor: eKapija.ba

Festival znanosti, koji se po 5. put za redom održava u Sinju, a čiji je pokrovitelj bio Predsjednik RH dr.sc. Ivo Josipović, okupio je samu kremu Hrvatske znanstvene zajednice.

Festival znanosti, koji se po 5. put za redom održava u Sinju, a čiji je pokrovitelj bio Predsjednik RH dr.sc. Ivo Josipović, okupio je samu kremu Hrvatske znanstvene zajednice. Među velikim brojem priznatih predavača su bili Vlasta Bonačić-Koutecký – profesorica za fizikalnu i teorijsku kemiju na Humboldt Sveučilištu i direktorica Interdisciplinarnog centra za naprednu znanost i tehnologiju (ICAST) na Sveučilištu u Splitu, dr. Igor Štagljar - koji je na Sveučilištu u Torontu otkrio kako funkcioniraju ABC transporteri, važni proteini povezani s nizom bolesti, i mnogi drugi.

Na okruglom stolu koji se bavio mogućnostima da znanost pokrene inovacije i gospodarstvo, a koji je moderirala dr. sc. Danica Ramljak, ekspert Svjetske Banke za znanost i inovacije, govorili su dr. sc. Hrvoje Meštrić, koji se osvrnuo na nedostatke i potencijale hrvatskog inovacijskog sustava i pokazao primjere nekoliko uspješnih start up tvrtki u Hrvatskoj u području visokih tehnologija, te Mladen Kostić, direktor INTERA Tehnološkog Parka Mostar, koji je prezentirao koncept kojim INTERA uspostavlja i pokreće inovacijske procese u BIH. Mešu velikim broje sudionika bio je i dr. Miroslav Radman, svjetski poznati istraživač i član Francuske akademije znanosti.

U zaključku, sudionici okruglog stola ukazali su na mogućnost da Sinj, zbog blizine Sveučilista u Splitu, može potencijalno razviti sličan centar.

"Ovim putem izražavamo sve pohvale organizatorima, te se zahvaljujemo za gostoprimstvo i čast što je INTERA Tehnološki Park Mostar bio gost ovako zanimljive i značajne manifestacije za znanost i inovacije", saopćeno je iz INTERA Tehnološkog parka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti