Sarajevo halal sajam odgođen za proljeće 2015. godine

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sarajevo halal sajam odgođen za proljeće 2015. godine

Sarajevo halal sajam (SAHAF 2014), koji je trebao biti održan od 25. do 27. septembra, odgođen je za proljeće 2015. godine, navode iz organizacionog odbora SAHAF-a.

23.09.2014. 13:02 / Izvor: Fena

Sarajevo halal sajam (SAHAF 2014), koji je trebao biti održan od 25. do 27. septembra, odgođen je za proljeće 2015. godine, navode iz organizacionog odbora SAHAF-a.

Prema pisanju Poslovnih novina, iz Organizacionog odbora SAHAF-a obrazlažu da postoji nekoliko razloga koji su direktno uticali na donošenje odluke o odgađanju Sajma.

Partneri koji učestvuju u organizaciji Sarajevo halal sajma, Komunalno javno preduzešće (KJP) "Skenderija" i GHB „Invest“, ocijenili su da je broj prijavljenih izlagača i količina zakupljenih kvadrata nedovoljni za uspješno održavanje sajma.

Ovako slab odziv izlagača imao bi direktan negativan uticaj na uspješnost sajma ne samo ove godine, nego i u budućnosti. Imajući u vidu prirodne nepogode koje su zadesile BiH tokom 2014. godine, mnogi potencijalni izlagači fokusirali su se na saniranje nastalih šteta i pomaganje unesrećenim područjima.

Ovaj tip pomoći i ovakva ulaganja su prioritet u trenutnoj situaciji i zbog toga ne čudi činjenica što su mnoge kompanije velika novčana sredstva usmjerile u ovom pravcu, a nauštrb sajamskih i sličnih promocija.

Prirodne nepogode, percepcije o nestabilnosti uzrokovane vijestima o februarskim protestima i, općenito, nepovoljna politička situacija u BiH doveli su do slabog odziva i interesa od strane poslovnih ljudi iz različitih krajeva svijeta.

Podrška koja se očekivala od nadležnih državnih organa i drugih relevantnih institucija ove godine je također izostala. Nepovoljna ekonomska situacija te fokusiranost na aktivnosti u vezi s izborima u oktobru 2014. godine vjerovatno su glavni razlozi zbog kojih je izostala konkretna podrška afirmisanju halal industrije u 2014. godini.

Zbog svega navedenog, organizatori nisu bili u mogućnosti angažirati potrebne ljudske resurse, što se također pokazalo kao jedan od faktora koji su doveli do odluke o odgađanju SAHAF-a 2014.

Ipak, u organizacionom odboru se nadaju da će Sajam biti održan u proljeće slijedeće godine. Forum, koji je bio najavljen u sklopu Sajma, će biti održan po planu, 26. septembra, u prostorijama Gazi Husrevbegove biblioteke.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti