40 žena uspješno završilo školu pčelarstva

01.10.2014. 09:30 / Izvor: eKapija.ba
40 žena uspješno završilo školu pčelarstva

​Dodjelom certifikata u Ahmićima kod Viteza u četvrtak 02. oktobra svečano će biti obilježen uspješan završetak škole pčelarstva za 40 žena, koju je finansirao USAID/Sida FARMA projekat.

Dodjelom certifikata u Ahmićima kod Viteza u četvrtak 02. oktobra svečano će biti obilježen uspješan završetak škole pčelarstva za 40 žena, koju je finansirao USAID/Sida FARMA projekat, a implementirana je od strane organizacije Žene za Žene International.

Ovaj projekat pod nazivom: "Podrška razvoju ženskog poduzetništva u ruralnim područjima kroz kombinaciju pčelarstva i ljekobilja" realizovan je u četiri lokalne zajednice u BiH: Jablanica, Vitez, Tešanj i Doboj Istok.

Učesnice škole pčelarstva već su ranije prošle obuku za uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja, te se već drugu godinu samostalno  bave uzgojem matičnjaka, nevena, mente, bosiljka, macine trave i kadulje na površini od oko 50 dunuma. Uz finansijsku podršku FARMA projekta, kojeg finansiraju vlade SAD-a i Švedske, ali i učešće općina Vitez i Tešanj, u ove dvije zajednice nabavljene su sušare kojom se poboljšava iskorištenje sirovine u sezoni i povećava produktivnost.

U okviru ovog projekta učesnicama je obezbijeđena vrhunska edukacija iz pčelarstva, a obezbijeđene  su im potpuno besplatno po 3 košnice i sva sitna pčelarska oprema potrebna za početak bavljenja pčelarstvom. Sve učesnice imaju namjeru proširiti ovaj posao u narednoj sezoni.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti