Centrometal iz Hrvatske dobitnik ZEPS-ovog priznanja

06.10.2014. 10:33 / Izvor: eKapija.ba

Kompanija Centrometal Macinec iz Hrvatske jedna je od dobitnika ovogodišnjih priznanja na sajmu ZEPS u Zenici koji se održao protekle sedmice od 30. septembra do 04. oktobra.

Kompanija Centrometal d.o.o. Macinec iz Hrvatske jedna je od dobitnika ovogodišnjih priznanja na sajmu ZEPS u Zenici koji se održao protekle sedmice od 30. septembra do 04. oktobra.

Centrometal d.o.o., kao vodeći proizvođač opreme i pribora za grijanje i pripremu potrošne vode, sajam u Zenici je istoristio da posjetiocima i partnerima predstaviti sve trenutne i buduće proizvode, planove razvoja tvrtke kao i planove razvoja novih proizvoda. 

"Ove godine na sajmu smo se predstavili sa puno noviteta u oblasti grijanja na čvrsto gorivo, pelet, ulje i gas, ali i tehnologiju solarne energije, odnosno dobijanja tople vode putem sunca", kazao je za eKapija.ba Mladen Dovečer, voditelj komercijale Centrometala.

Od sajma kaže nisu imali neka posebna očekivanja. "Sajmovi su, inače, u zadnje vrijeme od Zagreba, Skoplja, Beograda, Prištine, Ljubljane veoma minorni i nažalost usljed ovih ekonomskih kriza koje se dešavaju, kao takvi i propadaju", mišljenja je Dovečer, zbog čega sami proizvođači i trgovci nemaju više volje.

Inače, riječ je o kompaniji koja spada u sam vrh hrvatskih proizvođača termotehničke opreme i kod kojih je naglasak kod razvoja stavljen na opremu koja koristi obnovljive izvore energije (drvo, pelete, sječku, sunce…) čime se tvrtka aktivno uključuje u zaštitu okoliša te učinkovito iskorištenje energije.

Danas tvrtka Centrometal d.o.o. posluje na tržištima tridesetak evropskih zemalja, a u pet od njih ima organiziranu vlastitu servisnu službu.

Kada je u pitanju tržište Bosne i Hercegovine, ugovorni partneri sa kojima rade su Vokel Posušje, Economic Vitez, LUK Sarajevo preko kojih odrađuju sav posao.

"Dakle, nemamo direktno prisustvo na ovom tržištu, nego radimo preko naših dilera i partnera" kaže Dovečer.

Na pitanje da li su zadovoljni plasmanom svojih proizvoda na bh. tržište, kaže da im prepreku predstavlja to što se pojavilo puno konkurencije koja ih kopira radeći slične i jeftinije stvari.

Ipak, posla imaju puno budući da rade po cijelom svijetu – od Južne Afrike, Amerike, Austrialije, Indije, Rusije, osim Kine i Japana.

"Mi imamo 230 ljudi zaposlenih, imamo dosta posla i uvijek se otvaraju nova tržišta. Za naredni period plan nam je ne zapošljavati više ljudi, nego se sve više okretati ka strojnoj obradi, budući da imamo nekoliko lasera, 20 robota i više želimo uložiti u opremu i nove tehnologije", zaključuje Dovečer.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti