Sljedeće godine na tržištu prve flašice Muške vode

14.10.2014. 08:06 / Izvor: eKapija.ba

Koncesionar, preduzeće Muška voda doo Kladanj u prvoj fazi radova planira izgraditi pristupni put do izvorišta, nove kaptaže, dio vodovoda i zaštitnu ogradu oko izvorišta, nakon čega će uslijediti i radovi na izgradnji rezervoara.

U Kladnju je počela prva faza radova na izgradnji potrebne infrastrukture za eksploataciju prirodne izvorske vode, "Muške vode". Vrijednost radova je oko 400 hiljada konvertibilnih maraka. Kako je danas najavljeno prve flašice ove izvorske vode na domaćem i ino tržištu bi se mogle naći polovinom naredne  godine.

Koncesionar,  preduzeće Muška voda doo Kladanj u prvoj fazi radova planira izgraditi pristupni put do izvorišta, nove kaptaže, dio vodovoda i zaštitnu ogradu oko izvorišta, nakon čega će uslijediti i radovi na izgradnji rezervoara.

"Kapacitet izvorišta je 17 miliona litara godišnje. Osim ino tržišta flašice izvorske vode, Muške vode, bit će dostupne i na domaćem tržištu", istakao je Eike Berger, direktor preduzeća „Muška voda".

Jučerašnjem svečanom početku radova na izvorištu Muška voda prisustvovali su predstavnici Općine Kladanj i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona.

"Raduje me činjenica da će se naš kladanjski brend Muška voda poslije 44 godine ponovo naći na tržištu. U zadnje dvije godine smo intezivno radili na ubrzavanju administrativnih procedura, a u čemu smo podršku imali nadležnog ministarstva i premijera TK. Ovo je veliki korak u razvoju naše lokalne ekonomije", istakao je Jusuf Čavkunović, načelnik općine Kladanj.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK, Samid Šarac istakao je da je koncesija na izvorište Muška voda potpisana na 30 godina i da je koncesionar po osnovu jednokratne koncesione naknada koja iznosi 302 hiljade KM, već uplatio 250 hiljada KM. Takođe je naglasio da je sretan da su se u Kladnju počeli dešavati pozitivni procesi, a da to potvrđuje  i činjenica da su u vrlo kratkom vremenskom periodu u Kladnju pokrenuta dva veoma bitna projekta, Rudnik nemetala i izvorište Muška voda, koji će doprinijeti novom zapošljavanju.

U Kladnju je jučer rečeno da će se realizacijom projekta izvorište Muška voda stvoriti pretpostavke za zapošljavanje novih 40 radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti