SIPA uhapsila Senada Zaimovića u akciji "Gibraltar"

23.10.2014. 07:50 / Izvor: Fena
SIPA uhapsila Senada Zaimovića u akciji 'Gibraltar'

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH saopćila je sinoć da je u akciji kodnog naziva "Gibraltar" uhapšen i Senad Zaimović, direktora sarajevske marketinške agencije Fabrika.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH saopćila je sinoć da je u akciji kodnog naziva "Gibraltar" uhapšen i Senad Zaimović, direktora sarajevske marketinške agencije Fabrika. Policijski službenici SIPA-e započeli su jučer ujutro akciju kodnog naziva "Gibraltar“, koja se izvodi na području Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Posušja i Gruda.

U akciji je do sada uhapšeno osam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima iz oblasti finansijskog kriminala i korupcije.

Istražnim aktivnostima utvrđeno je da su članovi organizirane kriminalne grupe na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura, izvlačili novac posredstvom off shore kompanija u inostranstvu i stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona eura za navodni otkup TV prava i usluga, a koja najvećim dijelom nisu bila stvarno prometovana.

Dio novca zadržan je na računima off shore kompanija, dok je dio prebacivan na lične račune osumnjičenih osoba u inostranstvu i korišten za kupovinu skupocjene imovine.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, u saradnji s pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona i MUP-a Republike Srpske. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti