Vlada TK smatra da nema razloga za podnošenje ostavke

30.10.2014. 07:58 / Izvor: eKapija.ba
Vlada TK smatra da nema razloga za podnošenje ostavke

Vlada Tuzlanskog kantona ocijenila je jučer da ne postoje odlučujući razlozi da premijer i ostali članovi kantonalne Vlade podnesu ostavke i time dodatno otežaju stanje u privredi i drugim oblastima.

Vlada Tuzlanskog kantona ocijenila je jučer da ne postoje odlučujući razlozi da premijer i ostali članovi kantonalne Vlade podnesu ostavke i time dodatno otežaju stanje u privredi i drugim oblastima.

Kantonalna Vlada, razumijevajući teško stanje i probleme obespravljenih radnika firmi na području Tuzlanskog kantona, i dalje će istrajavati i pokušati da ih rješava u okviru svojih mogućnosti, saopšteno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.

"Podnošenje ostavki članova Vlade Tuzlanskog kantona, ni na kakav način neće trenutno stanje učiniti boljim, niti će riješiti i jedan od trenutnih problema", ističe se u saopštenju i navodi da se ovakvim načinom promjene bilo kog organa vlasti uvodi sistem ili model promjene vlasti koji nije primjeren demokratskim modelima.

Kantonalna Vlada izražava nadu da će se objavljivanjem konačnih izbornih rezultata u što kraćem roku konstituisati Skupština Tuzlanskog kantona, definisati parlamentarna većina i na demokratski način imenovati nova Vlada.

Navodeći da je kantonalna Vlada u, relativno kratkom, mandatu bila posvećena rješavanju nagomilanih problema, dodatno opterećena štetama izazvanim nezapamćenim prirodnim katastrofama, u saopštenju se podsjeća da se kao rezultati mogu izdvojiti kontinuitet isplate plata zaposlenim u oblasti obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave, prvednost u raspodjeli ograničenih budžetskih sredstava prema opštinama i solidarnost u pristupu raznim ciljnim skupinama.

Kantonalna Vlada naglašava da su uloženi maksimalni napori na realizaciji obećanja radnicima privrednih društava "Dita" i "Konjuh", s ciljem pokretanja proizvodnje i poslovanje u ovim privrednim društvima.

"Odabran je pristup kupovine većinskog udjela akcija, radi sticanja aktivne uloge u revitalizaciji poslovanja kroz proces finansijske konsolidacije kako bi se pokrenula proizvodnja u `Diti`, riješio radno-pravni status zaposlenih, otvorila nova radna mjesta i pronašao renomirani strateški partner koji bi garantovao kontinuitet poslovanja", kaže se u saopštenju.

Kantonalna Vlada navodi da je u slučaju Fabrike deterdženata "Dita" naišla na prepreke pravne prirode da se privremeno proces, koji je došao u završnu fazu, morao zaustaviti, dok se u slučaju "Konjuha" i dalje provode planirane aktivnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti