Žene su srušile stereotip da je biznis samo za muškarce

31.10.2014. 10:54 / Izvor: N1
Žene su srušile stereotip da je biznis samo za muškarce

Pokretanje biznisa u Bosni i Hercegovini može predstavljati jedan mukotrpan i dug proces. Stoga su jaki 'živci' presudni u uspjehu. A, ko ima najjače živce? Žene.

Pokretanje biznisa u Bosni i Hercegovini može predstavljati jedan mukotrpan i dug proces. Stoga su jaki 'živci' presudni u uspjehu. A, ko ima najjače živce? Žene.

Za žene u biznisu se inače kaže da su odgovorne i savjesne, što je nekada i teško održati u 'muškom' svijetu gdje su pravila igre ponekada i nejasna te prilagođena samoj činjenici da muškarci poslove mogu završavati i 'na kafi'.

Postoje razni načini na koje se žene - potencijalne poduzetnice, mogu informisati o načinima pokretanja vlastitog biznisa, zapošljavanja ljudskih kapaciteta i poslovanja.

"Prepreke koje bi ih mogle zateći su u prvom redu pravno formalne registracije, kao i odabira pravno dformalnog odabira poslovanja koje je najadekvatnije njihovoj poslovnoj ideji", rekao je Goran Dodig, trener "Žene u biznisu".

Žene se mnogo teže od muškaraca odlučuju da uplove u nesigurne vode privatnog posla, ali praksa je pokazala da kada na to putovanje krenu, mogu biti mnogo uspešnije od većine muškaraca. Osim ljepote, krase ih i disciplina, hrabrost i velika marljivost. I, naravno, bezrezervna vjera u uspjeh.

Žene mogu biti "sve u jedan" - majke, supruge i žene u biznisu

"Moja prilika je da naučim nešto o biznisu, da uđem u sav taj dio posla i svakako da i ja sebe pokušam ostvariti kao poduzetnicu. Čini mi se da smo dovoljno jake, da svašta možemo izdržati, mislim da nećemo imati velike prepreke", kazala je Amina Hodžić, potencijalna poduzetnica.

Najčešći stereotip koji se javlja u ženskom poduzetništvu je taj koji se odnosi na svakodnevne uloge žene u društvu.

Danas su žene prije svega majke, supruge, kćerke. Ali, taj stereotip i te predrasude su davno srušene. Same žene su ih srušile!

Autor: Ika Ferrer Gotić

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti