Generacijski poduhvat: BiH na čelu Vijeća Evrope u maju 2015

05.11.2014. 10:05 / Izvor: Fena
Generacijski poduhvat: BiH na čelu Vijeća Evrope u maju 2015

Bosna i Hercegovina će u maju naredne godine preuzeti predsjedavanje Vijećem Evrope, što je “generacijski poduhvat”, jer naredni put BiH bi trebalo da predsjedava za nekih 25 godina.

Bosna i Hercegovina će u maju naredne godine preuzeti predsjedavanje Vijećem Evrope, što je “generacijski poduhvat”, jer naredni put BiH bi trebalo da predsjedava za nekih 25 godina.

Ovo je sinoć na prijemu u Strasbourgu, upriličenom za mlade bh. političare i aktiviste, učesnike Svjetskog foruma za demokratiju, izjavio je šef Misije BiH pri Vijeću Evrope ambasador Almir Šahović.

"To je fantastična prilika za promociju BiH na međunarodnom političkom planu, da pokažemo da je BiH zemlja koja ima sve kapacitete da predsjedava Vijećem Evrope koje ima 47 zemalja članica, zatim da kroz naše prioritete pošaljemo poruke kako mi vidimo Vijeće Evrope u ovom trenutku. U isto vrijeme da pokažemo da smo zemlja koja može biti jako konstruktivan faktor u evropskim i međunarodnim odnosima na način da ne budemo mi oni koji su na dnevnom redu, nego da smo mi oni koji neke procese usmjeravaju", kazao je Šahović za Agenciju FENA.

Po njegovim riječima, u isto vrijeme treba iskoristiti Vijeće Evrope da “sami sebi pomognemo” da ubrzamo naše unutarnje procese.

Paralelno s ovim, BiH ima veliku priliku, koja se javlja u nekoliko decenija, za sveobuhvatnu promociju na turističkom, privrednom, kulturnom, obrazovnom planu na način da će u šest mjeseci predsjedavanja u Strasbourgu imati mogućnost da organizira desetine manifestacija namijenjenih isključivo za promociju BiH.

Ambasador Šahović je naveo da već postoji generalni projekt koji treba biti usvojen na Vijeću ministara BiH u narednih nekoliko sedmica, a koji obuhvata kulturne manifestacije, izložbe, štand na velesajmu u Strasbourgu, dan privrede BiH u saradnji s Privrednom komorom Alzasa i drugo.

Posebna zanimljivost bit će tramvaj koji će šest mjeseci voziti svaki dan kroz Strasbourg obojen u boje bh. zastave s logom predsjedavanja BiH Vijećem Evrope.

Od 17. novembra BiH postaje zamjenica predsjedavajuće Vijeća Evrope.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti