Liberalizacija tržišta donijet će niže cijene električne energije

06.11.2014. 13:00 / Izvor: eKapija.ba
Liberalizacija tržišta donijet će niže cijene električne energije

U prvoj fazi doći će veliki broj zainteresiranih kompanija koje žele zauzeti tržište i platiti će cijenu ulaska na tržište nižim cijenama električne energije. Koliko će to dugo trajati ostaje da se vidi, navodi on.

Očekujemo da će liberalizacija tržišta električne energije igrati važnu ulogu u smislu ekonomskih reformi, koje su potrebne kako bi BiH odgovorila zahtjevima tržišne ekonomije. Nadamo se da će otvaranje tržišta povećati mogućnost investiranja u ovom sektoru, a sa tim dolazi i mogućnost otvaranja novih radnih mjesta što je BiH više nego prijeko potrebno, kazala je Jo Lomas, zamjenica veleposlanika Velike Britanije u BiH.

Ona je na konferenciji za novinare održanoj prije početka održavanja seminara na temu "Liberalizacija tržišta električne energije, s posebnim osvrtom na očekivane pozitivne efekte kao i izazove ovog procesa na poslovanje gospodarskih subjekata u BiH", kazala da se od 1.1. 2015. tržište električne energije u BiH biti  potpuno otvoreno.

''To je za sve nas veoma važan datum, jer će od tada kupci imati mogućnost da donose svoju odluku u vezi sa kupovinom električne energije, uzimajući u obzir mnoge faktore kao što su pouzdanost, bolji kvalitet, niža cijena", navela je ona. 

Damir Ahmović, izvršni direktor engleske kompanije Alfa Energy Grupa, koja je od prije osam godina prisutna i u BiH, kaže da je ova tvrtka do sada bila sudionik promjena na više tržišta energije od Velike Britanije, Hrvatske do drugih europskih zemalja i da postoji određeni šablon događanja pri otvaranju tržišta.

"Iskreno, mi nismo planirali da radimo na lokalnom tržištu jer su mene uvijek plašile horor priče o tome što to znači raditi biznis u BiH. Prilika se pružila liberalizacijom tržišta i odlučili smo da beneficije koje uživaju naši klijenti svuda u svijetu omogućimo i za kupce u BiH", naveo on.

Dodaje da energija zbog svoje strateške važnosti uvijek zadnja domino kockica koja pada u valu liberalizacije, a svaka zdrava ekonomija mora funkcionisati na zdravim tržišnim zakonima, koji su jedino mogući ako postoji zdrava konkurencija.

On je naglasio da je jedna od najboljih tekovina modernog kapitalizma to što potrošači imaju mogućnost izbora da donose odluke kada, koliko i kome plaćaju usluge za svoje potrebe.

''Ako potrošači imaju mogućnost izbora i znaju kako i koliko plaćaju usluge to neminovno vodi za sobom promjene. Nadam se da će se te promjene profilrati kroz ekonomiju i da će novac koji uštede na ovome moći dalje investirati. Kada se poveća njihova profitna stopa nadamo se da će to voditi novom valu zapošljavanju", kazao je Ahmović.

Prema njegovim riječima, ovaj proces će prvenstveno osigurati smanjenje cijena potrošnje električne energije krajnjih korisnika. ''U prvoj fazi doći će veliki broj zainteresiranih kompanija koje žele zauzeti tržište i platiti će cijenu ulaska na tržište nižim cijenama električne energije. Niže cijene su jedni način na koji se mogu diferencirati u odnosu na postojeće opskrbljivače.  Time će korisnici imati konstatan benfit od toga. Koliko će to dugo trajati ostaje da se vidi'', navodi on.

Napominje da nijedna zemlja ne može biti otok sam za sebe jer cijene unutar neke zemlje bez obzira koliko su određene balansom kupaca i prodavaca i drugim faktorima, isto tako određene su i vanjskim faktorima.

Podsjetimo, ratificiranjem Ugovora o uspostavi Energetske zajednice potpisanog u Ateni 25. listopada 2005. godine Bosna i Hercegovina se obvezala ispoštovati dinamiku otvaranja tržišta električne energije. Budući da je bilo predviđeno postupno otvaranje tržišta slobodan odabir opskbljivača za veće kompanije iz BiH bio je omogućen još prije nekoliko godina, a prema odredbama koji nosi Energetska zajednica potpuno otvaranje tržišta električne energije, koja podrazumjeva i slobodan izbor opskrbljivača za kućanstva, trebalo bi se dogoditi 1.1.2015. godine.

Ugovor o upostavi Energetske zajednice omogućava kreiranje najvećeg internog tržišta za električnu energiju i plina na svijetu, u kojem efektivno sudjeluje Europska unija sa jedne strane i sljedećih osam ugovornih strana: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Srbija i Ukrajina.

Zaključivanjem ovog Ugovora, ugovorne strane iz regije su se obavezale da između sebe uspostave zajedničko tržište električne energije i plina koje će funkcionirati po standardima tržišta energije EU sa kojim će se integrirati. To se postiže postepenim preuzimanjem dijelova acquis-a EU, odnosno implementacijom odgovarajućih direktiva i uredbi EU u područjima električne energije, plina, zaštite životne sredine, konkurencije, obnovljivih energetskih resursa, energetske efikasnosti, nafte i statistike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti