Digital Spark: Tajne savremenih tehnologija stigle u Sarajevo

15.11.2014. 19:30 / Izvor: eKapija.ba
Digital Spark: Tajne savremenih tehnologija stigle u Sarajevo
OTVORI GALERIJU

Naučno-informaciona konferencija pod nazivom Digital Spark - Allview IT&M Challenge održana je danas u Sarajevu pod generalnim pokroviteljstvom kompanije m:tel.

Naučno-informaciona konferencija pod nazivom Digital Spark - Allview IT&M Challenge održana je danas u Sarajevu, pod generalnim pokroviteljstvom kompanije m:tel.

Interesovanje koje je vladalo za konferenciju iz oblasti informacionih tehnologija (IT) i marketinga, koju je m:tel poklonio u prvom redu mladim preduzetnicima, studentima, freelancerima i programerima, te marketing menadžerima, bilo je veliko, o čemu svjedoči i činjenica da su sva mjesta za učešće bila popunjena mnogo prije isteka zvaničnog roka za prijave, saopćili su organizatori.

Digital Spark je prijavljenim učesnicima pružio specifična znanja iz sektora informaciono-komunikacionih tehnologija, a program je bio podijeljen na nekoliko najaktuelnijih tema, kojima su se pozabavili predavači, stručnjaci iz ove oblasti.

Tako su svi prisutni imati priliku da se upoznaju sa najnovijim rješenjima, trendovima, te perspektivama razvoja IT sektora, ali i ulogom i tajnama marketinga u razvoju i komercijalizaciji IT proizvoda, dok je jedan od akcenata predavanja bio i na operativnom sistemu Android, kao trenutno najpopularnijoj platformi za mobilne uređaje širom planete.

O glavnoj temi konferencije govorio je Faik Ćatibušić, senior software inženjer iz kompanije Mistral Technologies, koji je otkrio učesnicima sve o Androidu, trenutno najpopularnijem operativnom sistemu, te predstavio njegovu posljednju verziju - Lollipop.

"Jako je dobro da je ovakva konferencija organizovana za studente elektrotehničkog fakulteta, ali i studente marketinga, jer na taj način i jedni i drugi mogu prošiti vidike vam svojih primirnih oblasti. Nadam se da će se oni međussobno upoznati, te razviti neki oblik zajedničke saradnje",  istakao je Ćatibušić.

On je učesnike upoznao i sa razvojem aplikacija za pametne uređaje, te ukazao na pravce razvoja ove industrije, predstavio interesantne primjere iz prakse i pretpostavke njenog daljeg razvoja.

Kenan Salihbegović, marketing menadžer Hub387 i Ines Avdić, program koordinator u Academy387, bavili su se temom IT biznisa, kao prilikom za mlade, te su predstavili modele podrške i razvoja ovog sektora.

Maja Starčević, marketing menadžer iz BitLab-a, pričala je o primjeni marketing koncepta u razvoju i komercijalizaciji tehnoloških inovacija, dok je Jovana Karalić, marketing asistent, otkrila kako sve to zajedno izgleda na primjeru odnosa uspješnih kompanija, kao što su m:tel i Allview.

Na kraju ovog druženja upriličena je i zanimljiva provjera usvojenog znanja, a najboljima su uručene vrijedne nagrade.

Konferencija Digital Spark - Allview IT&M Challenge bit će održana i u Mostaru 22. novembra u Tehnološkom parku INTERA.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti