Potrebno više edukacija o podizanju svijesti o intelektualnom vlasništvu

28.02.2015. 11:04 / Izvor: eKapija.ba
Potrebno više edukacija o podizanju svijesti o intelektualnom vlasništvu

Jednodnevna radionica o temi "Industrijsko vlasništvo podržava inovacije i biznis u konkurentskom svijetu" održana jučer u INTERA Tehnološkom Parku u Mostaru

Jednodnevna radionica o temi "Industrijsko vlasništvo podržava inovacije i biznis u konkurentskom svijetu" održana je jučer u INTERA Tehnološkom Parku u Mostaru, a organizirana je s ciljem podizanja svijesti o pitanjima intelektualnog vlasništva s osvrtom na inovacije i transfer tehnologije, navodi se na internet stranici INTERA Tehnološkog Parka..

Sudionici su imali priliku saznati više o patentima, žigovima, autorskima pravima, te intelektualnom i industrijskom vlasništvu općenito.

"S obzirom da je ova tema rijetko spominjana u našim područjima, teško je doći do informacija koje su pružene kroz ovu radionicu, te smatram kako je potrebno organizirati još ovakvih edukacija radi podizanja svijesti o intelektualnom vlasništvu i autorskim pravima", rekla je sudionica radionice Sonja Vojvodić.

Samir Šupčić je dodao da je izrazito zadovoljan s radionicom i pristupom predavača, te kako su nova znanja o intelektualnom vlasništvu itekako primjenjiva u  industriji informacijskih tehnologija  (IT).

Na događaju su također prezentirani multimedijalni IP Panorama tečajevi o zaštiti intelektualnog vlasništva, koji na interaktivan i zanimljiv način pojašnjavaju važnost i načine zaštite intelektualnog vlasništva. Tečajevi su prvenstveno namijenjeni malim i srednjim poduzećima iz kreativne i IT industrije, a besplatno su dostupni na web stranici INTERA Tehnološkog Parka (www.intera.ba). Ovi tečajevi su producirani od strane Svjetske organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva (WIPO), a prevedeni od strane Athene Prosjektledelse.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti