Modernizacija iz Gradačca: Vodeća kompanija u otkupu metala i reciklaži

02.03.2015. 12:42 / Izvor: eKapija.ba

Kompanija Modernizacija iz Gradačca, koja se bavi otkupom sekundarnih sirovina i reciklažom istih, u ovoj godini planira povećanje poslovnih aktivnosti za 20-30 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Kompanija Modernizacija iz Gradačca, koja se bavi otkupom sekundarnih sirovina i reciklažom istih, u ovoj godini planira povećanje poslovnih aktivnosti za 20-30 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Aldin Okanović, direktor ove kompanije, za ekapija.ba kaže da je njihovo dosadašnje poslovanje pratio puno veći tempo rasta nego što je predviđen za ovu godinu. Naglašava da je njegova kompanija više bazirana na obojene matarijale, a najveći dio sirovine izvoze u inostranstvo. 

Kompanije je osnovana početkom 2011. kao firma za trgovinu, promet i usluge. Adaptirajući se današnjim potrebama društva, te analiziranjem tržišta i tržišnih potencijala ovih prostora, sredinom 2011. mijenja svoju prvobitnu djelatnost  i orjentira se na otkup i reciklažu  sekundarnih sirovina. Taj potez dao im je, navode, dao višestruke razultate.

''Osim otvaranja novih radnih mjesta i poslovnih mogućnosti, preuzeli smo jednu vrstu uloge zaštitnika prirode i čovjekove okoline. Zbrinjavanjem odpada i ostataka nastalih u procesu proizvodnje, kao i štednjom prirodnih resursa, u velikoj mjeri doprininosimo smanjenju onečišćenja okoline i time poboljšavamo kvalitet života i standarda stanovništva'', navodi Okanović.

Kompanija ima otkupni centar u Gradačcu gdje sortiraju, režu i presuju sirovine koje onda izvoze. Kompanija Ima certifikate ISO 9001 i ISO 14001 koji se odnose na upravljanje kvalitetom poslovanja i zaštite životne sredine.

Svjesni su važnosti zaštite životne sredine.

''Nekada ste mogli vidjeti dijelove automobila ostavljene pored puta. Danas je to drugačije jer se taj otpad skuplja i reciklira.  Imate i veliki broj fizičkih lica koja se bave prikupljanjem metala različitih vrsta, ali također imamo i firme koje se time bave. Nekoliko njih  je specijalizirano za tu vrstu djelatnosti'', priča nam on. Nakon što taj materijal prođe proces u Modernizaciji odvoze ga dalje kupcima u Europu.

Okanović je uvjeren  da će ova vrsta posla u BiH biti u porastu u godinama koje su pred nama, osobito ako se gleda sve veća opredijeljenost EU-a za zaštitu životne sredine.

Saznajemo također da u narednom razdoblju Modernizacija planira proširenje saradnje sa domaćim i ino dobavljačima kao i proširenje mreže lokacija na kojima vrše sortiranje, otklup i reciklažu. U ovom trenutku posluju na dvije lokacije u Gradačcu-na jednom vrše otkup sirovina od fizičkih lica a na drugoj od pravnih lica.

VODEĆI U OTKUPU METALA I RECIKLAŽI

Modernizacija spada u vodeće firme u sjeveroistočnom dijelu BiH za otkup, reciklažu i izvoz svih vrsta  metalnih sekundarnih sirovina – otpadnog željeza i ostalih obojenih metala. Iako relativno mlad kolektiv uspjeli su se vrlo rano probiti među veće tržišne igrače. Presudne  uloge u stvaranju uspješne i stabilne kompanije odigrali su, navode, ljudi vođeni pozitivnom energijom, elanom i vizijom.

''Prepoznavši naš potencijal i nas kao prespektivnog poslovnog partnera, za kratak vremenski period uspjeli smo stvoriti širok spektar klijenata i poslovnih saradnika (fizičkih i pravnih lica), kako unutar granica, tako i u inostranstvu'', kažu nam u ovoj kompaniji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti